Масирана атака: Русия обстрелва гражданската инфраструктура в цяла Украйна

Украинците се похвалиха с над 50 унищожени ракети

29.12.2022 | 18:56 Редактор: Тодор Петров

За повече от 100 удара по цивилни цели и гражданската инфраструктура в цяла Украйна съобщиха рано сутринта украинските власти. Въпреки че по-късно стана ясно, че ракетите са били 69, днешният руски обстрел беше най-масираният от месеци насам. 

Удари са нанесени по столицата Киев и градовете Харков, Лвов, Одеса и Житомир. Въздушна тревога е прозвучала в цялата страна. 

"Противникът атакува от различни посоки с крилати ракети с въздушно и морско базиране от стратегически самолети и кораби. Изстреляни са общо 69 ракети, като 54 от тях бяха унищожени от силите за противовъздушна отбрана", заяви Алексей Хромов от Генералния щаб на Украйна.

Кметът на украинската столица Виталий Кличко съобщи, че трима души са били откарани в болница, а 16 ракети са били унищожени по време на полет от противовъздушната отбрана на града. 21 вражески ракети са били свалени над Одеса и още 5 над Черно море. 

Силите за противовъздушна отбрана на Украйна разпространиха в социалните мрежи кадри, на които се вижда радостта на украинските войници от свалянето на руска ракета. След руските ракетни удари по-голямата част от западния украински град Лвов остана без ток. Временно в Одеска и Днепропетровска област беше изключено електроснабдяването с цел да се сведат до минимум възможните щети за енергийната инфраструктура. 

Макар че Москва многократно е отричала да отправя ракетни удари по цивилни цели, наскоро президентът Владимир Путин призна, че руските войски целенасочено атакуват важни енергийни съоръжения в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
В МИГА .....
преди 1 година
СЛЕД МЕСЕЦ, В МИГА КОГАТО И ПО РУСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА СЕ ИЗСИПЯТ ДРОНОВЕ- КАМИКАДЗЕТА, РУСИЯ ЩЕ ПРЕСТАНЕ ДА РАЗРУШАВА ИНФРАСТРУКТОРАТА НА УКРАЙНА. Сигнализирай за неуместен коментар