Пролетна офанзива: Експерти прогнозираха развоя на войната в Украйна

Очакванията са военният конфликт да продължи още дълго

30.12.2022 | 12:36 Редактор: Тодор Петров
Пролетна офанзива: Експерти прогнозираха развоя на войната в Украйна

Според американския Институт за военни изследвания ISW в момента бойните действия в украинската война са съсредоточени около град Кременна между регионите Луганск и Донецк, около Бахмут в центъра на Донбас, и около Сватово на границата между Луганската област и Харковския регион.

Майкъл Кларк, заместник-директор на Института за стратегически проучвания в Екзетър, очаква пролетна офанзива на руснаците. "Путин вече обяви, че 50 000 новомобилизирани вече са на фронта. Останалите 250 000 мобилизирани се подготвят за догодина," пише Кларк в анализа си. 

Политологът добавя, че единствената друга възможност е да бъде сключено кратко и нестабилно примириие. Кларк прави и едно сравнение: "При настъпването на зимата Наполеон, Хитлер и Сталин трябваше да поддържат в движение своите армии в степта. А след като руското нахлуване беше отблъснато, сега Путин окопава армията си за зимата и изчаква преди новата си офанзива през пролетта."

Генерал Бен Ходжис, бивш главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ в Европа, дори вярва, че Украйна ще удържи военна победа. "Още е рано да насрочваме Парад на победата в Киев, но времето е на страната на украинците и аз не се съмнявам, че те ще спечелят войната – навярно още през 2023," казва генералът пред БиБиСи.

Според Ходжис украинските въоръжени сили несъмнено са по-добре екипирани за зимата благодарение на доставките от Великобритания, Канада и Германия – и съответно ще да се справят по-добре през студения сезон. Той не вярва, че руснаците ще предприемат мащабна офанзива, а смята, че – тъкмо напротив – украинската армия ще премине в настъпление в последната фаза и дори ще тръгне да освобождава Крим. В обобщение и с оглед на трите фактора "оборудване", "логистика" и "решителност" генералът не очаква никакъв друг резултат, освен поражение на руската армия, пише DW.

Барбара Занкета от Кралския колеж в Лондон смята следното: "Зимата ще бъде тежка, понеже с атаките си срещу украинската инфраструктура Русия иска да пречупи морала и издръжливостта измъченото украинско население. Но Украйна демонстрира забележителни съпротивителни сили. И украинците няма да се огънат. Войната ще се проточи."

Занкета смята, че военният конфликт ще продължи още дълго и няма да приключи догодина. Според нея перспективата за някакви преговори е доста мрачна: "За да стане възможно някакво мирно споразумение, поне една от двете страни трябва да промени основните си искания. А в момента няма признаци, че това се случва или скоро ще се случи," казва тя.

Занкета очаква изтощителни и обезкървяващи битки, в резултат от които могат да експлодират "както материалната и човешка цена на войната, така и ангажиментът на руските политически елити."

Снимка: БГНЕС