Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш шеф на "Пирогов": Достигнахме върха на конфронтациите в НС, егото е силно

"Започнахме да вярваме повече на служебните кабинети", смята доц. Спас Спасков

13.12.2022 | 21:30 Редактор: Петя Кръстева

Предстои проектокабинетът на проф. Габровски ще бъде гласуван в Народното събрание. 

Непрекъснато се повтаря, че е необходимо редовно, а не служебно правителство на страната, което е вярно. Едно такова правителство обаче може да се получи само ако има отстъпки. Ако не се получи вината вече не е на електората, а на тези, които са избрани - те не желаят да се получи правителство. Достигнали сме върха на конфронтацията - има две групи, които са почти равни, заради което трябва да се намери технологичен път да се получи правителство. Това заяви бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му това, което може да се случи технологично, е "първата партия да направи отстъпка, а втората я приема".

"В момента имаме направената първа крачка и утре ще видим дали ще има крачка от другата страна. Ако няма така, отива на избори. Не професор Габровски е обединителят, тъй като решенията на политиците са персонални - всеки от тях трябва да вземе решението трябва ли да има правителство, или не", коментира той.

Според доц. Спасков на държавата ѝ трябва силен човек, който има мощна подкрепа от политическа партия. 

"При съществуващата в момента конфронтация обаче това е невъзможно. Поради тази причина проф. Габровски може да стане обединител на чувствата на различните политически играчи. След като не го приемат като такъв - отиваме на избори", подчерта той. 

Пред Bulgaria ON AIR Спасков констатира, че егото в парламента е свръхсилно.

"В такъв случай никога няма да изберем кабинет, воден от когото и да е, ако не е лидера на партия, избрана с повече от 50% от избирателите. Политиците трябва да се научат да се договарят", смята той. 

Бившият шеф на "Пирогов" е на мнение, че партийният живот в България се гради основно на отрицанието, тъй като "голяма част от политиците на излизат с ясна програма, а с идеята - онези не могат нищо". Според него изказванията им водят до това българските гласоподаватели да загубят доверие в партиите.

"Необходима ни е една по-стабилна власт, която да поеме управлението. Започнахме да вярваме повече на служебните кабинети, защото в тях има ясна отговорност", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.