Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Красимир Дачев: В България е пълно с политици, не с държавници

Най-големият проблем, според него, е липсата на капацитет в държавата да контролира

06.12.2022 | 20:53 Редактор: Вяра Димова

Защо дойде време да пазим държавата от политиците? 

"Несравними са политиците. Съвременните загубиха всякаква мярка. Тон се дава от Европа за нарушаване на най-свещените закони, върху които се гради демокрацията. Сега виждаме едни момченца, които национализират, конфискуват, не са били войници, а обявяват война... Но виждат, че като минават парите покрай тях, облажават душичката. Това е унизително", каза зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев в студиото на "Денят ON AIR".

Капацитетът на съвременните народни представители е много нисък, смята той.
 
"Хората не вярват, обезверени са, както и аз. Народните представители нямат респект от закона, не знаят каква е методиката на управление на държавата", каза гостът пред Bulgaria ON AIR и изтъкна, че отново ни очакват избори.

"Най-страшно е, ако дадем на сегашните да правят бюджет. Ние започваме да губим мярката, никой не е виждал толкова пари, колкото вижда сега. На нас ни трябват държавници. В България е пълно с политици, не с държавници. Лошото е, че не тези, на които това им е работата, политиканстват", коментира той.

Гостът коментира и днешното заседание на Временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев.

"Темата е след дъжд - качулка, сезонът мина. Хората се напълниха с дърва. Създаде се психоза, че токът ще стане 1000 лева. Тази психоза се подхранва от партийното надцакване", подчерта Дачев.

Най-големият проблем в България, според него, е липсата на капацитет в държавата да контролира.

"Често говоря с министри, това е сериозен проблем. Нямаме нито една последователна сфера, с дългосрочна цел и визия, която да следваме. Планът за възстановяване - колко години трябва да минат, докато го внесем?", попита зам.-председателят на БТПП. 

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.