ДГП: Основен проблем e транспортирането на дървата, цената се вдига двойно

Друга спънка са списъците, които се изготвят, подчертават от предприятието

06.12.2022 | 18:30 Редактор: Вяра Димова
ДГП: Основен проблем e транспортирането на дървата, цената се вдига двойно

"Основният проблем е с транспортирането на дървата, защото тази услуга е частна и вдига двойно цената на дървата. Решение може да бъде тези, които товарят и разтоварват дървата да плащат данъци", заяви Дамян Дамянов, представителят на Югозападното държавно горско предприятие, по време на заседанието на Временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023г. и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми.

"Друг проблем са списъците, които се изготвят - по тях трябва да стане ясно кои ще могат да се възползват от дърва на по-ниски цени. Решение може да бъде горските стопанства и предприятията да обезпечават социално слабите групи от населението по установения от държавата ред, а всички останали да са на общия пазар за дървесина. Тези проблеми искаме да се разгледат от депутатите", добави Дамянов.

Десислава Танева от ГЕРБ се съгласи, че може би в краткосрочен план би било добре да има дефиниция за социално слабите, за да нямат затруднения държавните горски предприятия. "Ако имаше национален план, че войната в Украйна ще доведе до негативни последици за нас, че ще има поскъпване на енергоизточниците, може би щеше да е друго сега", коментира Танева.

Румен Йончев от "Български възход" пък възрази срещу твърдението на Дамянов да се премине към свободния, общ пазар на дървесина. "Така ще се вдигнат цените до небето. Друг проблем е нуждата от по-ниски цени на дървата за социално слабите хора от населението, който проблем не е обект на нашата комисия. Трябват други, ефективни решения", уточни още Йончев.

Представителят на Югозападното държавно горско предприятие подчерта, че към момента няма населени места, където да има проблем със снабдяването на дърва за огрев, въпреки че в началото на сезона е имало проблеми с високите цени, които са давали промишлените предприятия, пише БГНЕС.

"Добитата дървесина се увеличи спрямо миналата година, тъй като последните години имаше отлив от търсенето на дърва за огрев. Тази година поради високите цени на газа следователно има тотално презапасяване", отбеляза още той.

“Проблемът е и високият брой места, от които се добива дървесината. Преди бяха 50 сега са 400, това са огромни транспортни разходи. Трябва промяна в наредбата”, това изтъкна Деян Дечев от БСП. 

Снимка: БГНЕС