Шенген скара депутатите: БСП се превърна в усмирител, призова за обща позиция

Партията отправи и директни критики управлението на ГЕРБ

06.12.2022 | 19:00 Редактор: Вяра Димова

Темата "Шенген" скара и депутатите в парламента. Спорът започна още от началото на работния ден. От "Продължаваме промяната" заявиха, че една от причините за отказа на Нидерландия за влизането ни в Шенген е връщането на хартиената бюлетина.

Срив в доверието на европейските ни партньори е причината за отказа на Нидерландия за влизането ни в Шенгенското пространство. Това твърдят още от "Продължаваме промяната". В началото на пленарното заседание Даниел Лорер излезе с декларация, в която заяви, че едно от последните решения на парламента е станало причина за решението на Нидерландия.

"Те ни казаха много ясно - имате проблем с корупцията. Миналата седмица гласувахме хартиена бюлетина, доказано манипулира изборите, за 1 месец върнахме България години назад с ръчното гласоброене", каза Лорер.

От ГЕРБ-СДС от своя страна обвиниха бившите управляващи в липсата на доверие.

"Вашият министър-председател се държа неадекватно и България заприлича на Кирил Петков и естествено никой не им вярва", подчерта Тома Биков.

След като стана ясно, че България получи още едно "НЕ" по пътя към Шенгенското пространство, този път от Австрия, "Продължаваме промяната" отправиха и директни критики управлението на ГЕРБ.

"Истинският проблем по пътя към Шенген е, че по време на 12-те години нашите партньори са знаели, че имаме пробойни. Аз съм имал разговор с лидери на някои държави, които са казали, че нямат доверие на господин Борисов", каза Кирил Петков.

От БСП призоваха партиите да спрат с престрелките и да излязат с обща позиция по темата.

"Имаше много препоръки, включително на австрийския посланик. Изненада е решението на Австрия и не знам на какво се дължи. Ние като българи трябва да излезем и да кажем, че няма проблеми субективни причини. Ако се обвиняваме едни други, даваме повод за повече разделение", каза Георги Гьоков. 

Според левицата България е изпълнила всички изисквания за влизане в Шенгенското пространство.

Вижте повече в репортажа.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)