Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Дипломат: Позицията на Нидерландия за приема на България в Шенген не намира подкрепа в Европа

"Отказът е следствие на вътрешнополитически процеси в страната", смята Бисерка Бенишева

06.12.2022 | 16:08 Редактор: Калина Донкова

Отрицателната позиция на Нидерландия по отношение на присъединяването на България към Шенген не намира подкрепа сред европейските партньори. Хага се бори с евроскептични партии на вътрешнополитическо ниво и зелена светлина за България и Румъния, ще им даде още аргументи. Това коментира в ефира на предаването "Директно" дипломатът и директор по европейски въпроси на "ПанЕвропа – България" Бисерка Бенишева.

"Те търсят разбиране от партньорите, но към момента не констатираме такава симпатия към нидерландската позиция. Подготовката ни за присъединяване беше приключила още 2011г. с оценка, че България е въвела в националното си законодателство шенгенското такова, съгласно договора ни за присъединяване", каза тя.

По думите ѝ нидерландската позиция по въпроса не е променяна през последните десет години, а посланието на правителството в страната може да се разбира като отлагане на въпроса заради наближаващите местни избори в страната през март догодина.

"Съгласно процедурите ни в Съюза, една държава членка, която има някакви резерви, може да се въздържи при гласуването. При гласуването на това решение, Нидерландия може да се въздържи, което ни върши работа. Освен това, самото решение, което е обвързано с дати откога падат границите - 1 януари 2023г., може да се формулира, че с тази дата на падане на границите е обвързана с една нова оценка по Шенген, за да може да бъде успокоено холандското общество", поясни още Бенишева.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
The Old Man
преди 1 година
На днешния ден светът си спомня за кошмара в Босна и Херцеговина. На 11 юли 1995 година босненските сръбски сили нахлуват в Сребреница град в защитената зона, охранявана от холандски мироопазващи сили на ООН. Жените, децата и възрастните са натоварени на автобуси и откарани извън града. 8 000 мъже и момчета остават.Босненски сръбски войници дават шоколади на мюсюлмански деца, за да ги успокоят. Преди това те са ги отделили от бащите им.Те са избити и погребани в масови гробове, пръсн ... Сигнализирай за неуместен коментар