Австрия официално отряза България за Шенген: Необходимо е време

"В страната имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти", заяви канцлерът Карл Нехамер

06.12.2022 | 14:06 Редактор: Искра Ангелова

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Той направи това изявление по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана.

"Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността", каза Нехамер.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в Тирана, че Румъния ще преговаря до последния момент.

"Ние сме решени да останем решителни до последния момент и да доведем решението дотам, където го искаме. Няма да спрем да обсъждаме и преговаряме до последния момент", каза държавният глава на Румъния.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
Даскалова
преди 1 година
Пък ние ще дундуркане украинците и ще позволяваме на всеки да ни подритва! Заслужаваме го!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Истината
преди 1 година
Значи трябва да приютим възможно най- много мигранти, за да не застрашаваме сигурността на другите държави в ЕС, ако искаме да ни приемат в Шенген. Т.е. отново трябва да жертваме нашите интереси заради други, по- важни съюзници, за да сме "равноправни" с останалите. Колко още унижения сме склонни да понесем, за да ни стане ясно, че сме втора категория европейци? Сигнализирай за неуместен коментар