Радев: Липсата на подкрепа за влизането ни в Шенген се дължи на субективни виждания

"Прогресът в българския политически живот идва с постепенното осъзнаване българите", смята държавният глава

05.12.2022 | 19:58 Редактор: Петя Кръстева
Радев: Липсата на подкрепа за влизането ни в Шенген се дължи на субективни виждания

Българската държава прави всичко възможно за приемането ни в Шенген, но най-важното е, че страната ни е изпълнила всички технически критерии и то от 2011 г. Това, че една или две държави не желаят да дадат своята подкрепа, означава, че те имат някакви субективни виждания - било  икономически или вътрешнополитически. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси по време на посещението си в Тирана.

Държавният глава подчерта, че страната ни не спира да работи за присъединяване към Шенген, но и ще отстоява своите права и достойнство. По думите на президента нелепи и несъстоятелни са доводите за блокирането ни в Шенген заради уличени в корупция гранични полицаи.

"Най-сетне България започна да хваща такива хора. Нима в други държави няма такива?! Затова ли трябва да наказват България?", подчерта Румен Радев и допълни, че по тази логика уличените в корупция трябва да не бъдат изправяни пред съда, а награждавани.

Президентът напомни, че на неформалното заседание на Европейския съвет в Прага, а след това и на редовното в Брюксел, е поставил темата пред европейските лидери, тъй като България и Румъния са изпълнили всички критерии и заслужават и трябва да бъдат приети в Шенген.

"Недопускането на двете държави в Шенген не е добре за Европа, за общата ни сигурност, за свободния пазар и нашите икономики", категоричен бе Румен Радев. 

Президентът отхвърли и твърденията на Асен Василев, че се среща редовно с бившия премиер Бойко Борисов и подчерта, че това не е първата лъжа на съпредседателя на "Продължаваме промяната".

"Аз бях първият излъган, когато се доверих на тези хора и сега плащам цената за своята доверчивост. Беше грешка, че изобщо дадох шанс и допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна. Една промяна, която българите очакваха отдавна, но за съжаление получиха лъжа", подчерта държавният глава. 

Радев посочи, че прогресът в българския политически живот идва с постепенното осъзнаване на всички българи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR