МВнР привика посланика на Нидерландия заради блокирането ни за Шенген

България изпълнява всички критерии за членство, посочи министър Милков

05.12.2022 | 13:00 Редактор: Елеонора Танева
МВнР привика посланика на Нидерландия заради блокирането ни за Шенген

Министърът на външните работи Николай Милков е извикал в МВнР посланика на Нидерландия у нас Н.Пр. Симон ван дер Бург. Тема на разговора е била позицията на Нидерландия по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

"Министър Милков посочи, че България изпълнява всички критерии за членство в Шенген, което е потвърдено нееднократно от Европейската комисия и докладите на допълнителните експертни мисии, проведени на наша територия. Поради това резервите на Нидерландия остават неубедителни, още повече че Хага отказа да изпрати свои представители в експертните мисии. Нидерландската позиция не се приема от партньорите от ЕС, не се базира на релевантни аргументи и е антиевропейска", информират от пресцентъра на МВнР.

Външният ни министър е подчертал, че на фона на актуалната среда за сигурност, задържането на България извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата.

Отправил е предложение за намиране на компромисно решение, което да се базира на фактите и да е в интерес на Европейския съюз.

Снимка: БГНЕС

1
0 rate up comment rate down comment 0
ИВАН ОКОПСКИ
преди 5 месеца
Как една България пази най дългата сухопътна граница на ЕС? Със много жертви и смърта на гранич.полицаи.България е една от най старите евро държави.Така ли се отплаща един напушен Нидерландия.Всички евро депутати да гласуват против Ромъния и Хърватия.Или трите в Шенген или никой.Проклет да е този,който пристъпи клетвата. Сигнализирай за неуместен коментар