Донев: Дълбоко разочаровани сме от Нидерландия, Рюте прави недостойни внушения

Ако получим отказ за Шенген, ще предприемем ответни мерки, заяви служебният премиер

05.12.2022 | 11:39 Редактор: Елеонора Танева

Дълбоко разочаровани сме от позицията на Нидерландия за присъединяването на България към Шенген. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев след среща в Министерския съвет с вицепремиера и министър на външните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков.

България покрива всички необходими технически критерии за влизане в Шенген в последните 11 години, отбеляза служебният премиер. 

"Повече от очевидно е, че тези позиции са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила", каза Гълъб Донев.

Според него, ако България не бъде приета в Шенген, ще се внесе разделение в Европейския съюз, което ще постави под въпрос неговото единство. Премиерът видя в решението на Нидерландия и Австрия и двойни стандарти. 

"Каквито и да са им мотивите им за вето, последиците от неприемането на България в Шенген могат да се окажат сериозни не само за нашата страна, но и в не по-малка степен за Нидерландия и Австрия и ЕС", посочи Донев.

В следващите три дни, до 8 декември, България ще продължи активно да работи за промяна на позициите на Нидерландия и Австрия. 

"Правителството ще има готовност да вземе съответните решения, включително и да разгледа ответни мерки. Силно се надяваме да не бъдем изправени пред подобна необходимост", каза Донев. 

Според вътрешния министър все още има вероятност в последния момент Австрия да каже "да". Той допълни, че основните възражения на Нидерландия не са свързани с охраната на границите. 

"С прилагането на CVN механизма, който отпадна за България през 2019, Нидерландия очаква доклад, какъвто не може да получи. Спорно е дали една такава позиция на практика не обезсмисля нормите на ЕС. Трябва да се увеличи работата по външните граници, а не пряко принципите на Шенген да се създават вътрешни граници в Шенгенското пространство - това прави Австрия в момента и аз го намирам за грешка", каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджив. 

Според еврокомисаря по вътрешните работи България още по-строго охранява границите си. Йохансон коментира и намека на холандския премиер Марк Рюте, че българската граница може да се премине срещу 50 евро. 

Решението за влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген ще бъде взето в края на седмицата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Тя и русия прави "недостойни внушения", но там нямате проблем. Запазвате неутралитет. Престъпници. Сигнализирай за неуместен коментар