Димитър Гърдев: Нов шанс за България в Шенген - най-рано след година

Нидерландия използва ситуацията, за да реши проблемите си, коментира експертът по международни отношения

03.12.2022 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева

За България ще е изключително трудно до 8 декември да постигне с дипломация влизането ни в Шенгенското пространство. Това коментира в предаването "Брюксел1" експертът Димитър Гърдев. Според него България ще трябва да изчака поне една година преди да има нов шанс да влезе в Шенген.

Експертът по международни отношения определи като изненадващо решението на нидерландското правителство, да ни изолира от Румъния и Хърватия за влизането в Шенген.

"Тези две аргументации, с които излезе външният министър, че всъщност България не отговаря на изискването за борба с корупцията и второто което е, че не сме отговорили на техническите изисквания - Шенген не е само корупция, тя е процес, който е постоянен и е за всички държави членки, които ще търсят мерки. Това не може да е основен аргумент", коментира Гърдев.

Според експерта по този начин Нидерландия се опитва да реши нейни проблеми.

"Нидерландия се опитва да излезе от капана, в който се вкара сама, а именно - да остане в пълна изолация. Тъй като всички останали държави, които знаете, че имаха резерви, в последния момент оттеглиха аргументите си срещу членството ни", припомни експертът по международни отношения.

Ако все пак на 8 декември страната ни стане част от шенгенското пространство, ще може да получи допълнителни средства, с които да укрепи границата си, за да се спре мигрантския натиск.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

5
0 rate up comment rate down comment 0
IR
преди 3 месеца
Относно Шенген България следваше да процедира по следния начин:Стачкуващите бездарници от МВнР да разпишат 10 точки, които да поставят на масата за преговори с правителствата на членовете на Шенгенското споразумение и да изискват след обективната реализация на така заложените квантифицирани критерии Съветът по правосъдие и вътрешни работи да вземе съответното позитивно решение. Но ние нямаме външна политика и дипломация. И това е резултатът от присъствието на калинки като Гърдев в тях. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
ИИ
преди 3 месеца
Гърдев ще е поредната мишка, която ще се изсули от потъващия кораб на итн, защото вече няма какво да консумира там. Жалка душица! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Б.М.
преди 3 месеца
Никакъв шенген няма да види България и след 1 година и това ще е поредната грешна външнополитическа прогноза на Гърдев, който не е никакъв "експерт". Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
DC
преди 3 месеца
Заради такива некадърници като Гърдев България е аут от Шенген! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
на крив път
преди 3 месеца
Нов шанс за България в Шенген - на кукувден! Както и падането на американските визи! Сигнализирай за неуместен коментар