Остри реакции и взаимни обвинения за Шенген, ГЕРБ: "Продължаваме промяната" са виновни

Рюте изрази съмнения в способностите на страната ни да охранява външната граница на Европа

03.12.2022 | 13:37 Редактор: Искра Ангелова

Остри реакции срещу решението на Нидерландия да не подкрепи България за влизането в шенгенското пространство. Нидерландският премиер Марк Рюте изрази съмнения в способностите на страната ни да охранява външната граница на Европа. Първи с остра реакция излезе президентът Румен Радев.

"Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм", написа президентът.

Не закъсня и острият коментар на вътрешния министър Иван Демерджиев, който заяви че българските гранични власти полагат големи усилия, за да гарантират сигурността на европейските граници.

А от ГЕРБ са категорични, че правителството на бившия премиер Кирил Петков носи вината за неблагоприятното решение на Нидерландия.

"Проблемът е, че не е обяснена позицията на България и какво страната ни е свършила през последната 1 година", каза Христо Гаджев.

От "Продължаваме промяната" обаче отправиха упреци към правителството преди тяхното - това на ГЕРБ. Лидерът на партията Кирил Петков написа във Facebook, че България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген.

"Преди седмица открито разговарях с холандския министър-председател Марк Рюте и настоях да се отчетат решителните стъпки, които последното редовно правителство на страната предприе, както и обвързващите ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост за осигуряване на върховенство на правото и решителна борба с корупцията", допълни Петков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в социалните мрежи, че определя като незаслужено и унизително решението на Нидерландия. Тя заяви, че именно Шенген обединява партиите. 

"България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме", отсече Нинова.

Експертът по международни отношения Димитър Гърдев определи като изненада решението на Нидерландското правителство.

"Тези две аргументации, с които излезе външният министър, че всъщност България не отговаря на изискването за борба с корупцията, и второто което е, че не сме отговорили на техническите изисквания за Шенген", сподели Гърдев.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в социалните мрежи, че определя като незаслужено и унизително решението на Нидерландия и заяви, че именно Шенген обединява партиите. 

"България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме. Трябва да го заявим достатъчно твърдо без да превиваме гръб и да се подмазваме за подаяния", коментира Нинова.

За лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов е изключително интересно, как европейските партньори искат да ни вкарат в еврозоната, а в Шенген - не. 

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев излезе с предложение за отпор на страната на лалетата. Той заяви, че партията му ще внесе искане в парламента, с което да се задължи България да гласува против всяка инициатива на Нидерландия.

 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


3
0 rate up comment rate down comment 0
политически мафии
преди 1 година
Шенген - през крив макарон! С тези мафиотски образования, наречени парии, никой няма да ни отвори границите. А защо не пишете и за американските визи? Те кога ще паднат? Нали ЕС трябваше да наложи реципрочни мерки? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
1
0 rate up comment rate down comment 0
sartana
преди 1 година
Как да не сме втора ръка хора бе Нинова. Слугинажа винаги е втора ръка!!! Сигнализирай за неуместен коментар