Демерджиев: Получихме пренебрежение и дискриминация, усилията ни не заслужават обиди

"България полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си, написа служебният министър

03.12.2022 | 08:55 Редактор: Искра Ангелова
Демерджиев: Получихме пренебрежение и дискриминация, усилията ни не заслужават обиди

"Република България е пълноправен член на Европейския съюз, който полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си. Българските сили за сигурност всеки ден с телата си пазят спокойствието на всички европейски граждани, в това число и нидерландските, на най-тежката сухопътна външна граница на Европейския съюз, въпреки засиления миграционен натиск - 4 пъти по-висок от миналогодишния", написа в позиция служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

И припомня, че трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на Съюза.

"Изключително обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата. Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена", допълва Дермежндиев.

"През последните месеци страната ни положи изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Страната ни успешно премина през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия. И двете приключиха с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство. В замяна, вместо европейска солидарност, получаваме пренебрежение и дискриминация. Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена", пише още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR