Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мехмед Дикме: Президентът е основният виновник за политическия хаос

Българските политици с всяка година стават все по-арогантни към избирателите, заяви той

29.11.2022 | 20:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Ще има ли правителство, след като всички са готови да получат мандата?

"Президентът е основният виновник за политическия хаос, който се случва в страната. Той има желание да управлява и е единственият, който от 1990 година насам има толкова много власт, без да носи никаква отговорност. По всичко си личи, че основната му задача е да казва едно, но в същото време да прави така, че да не се случва кабинет", заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в студиото на "Денят ON AIR".

Според него, следвайки логиката на предишните два мандата, които е връчвал президентът на третата политическа партия, би трябвало и сега да постъпи по същия начин и да го връчи на ДПС.

"Само в България става това нещо – правителство на уйдурмата е третият мандат. Едно стабилно правителство става или с първия, или най-много с втория мандат. От там нататък всичко това е уговорено в ущърб на избирателите и в полза на политиците, които управляват. Българските политици с всяка година стават все по-арогантни към избирателите. Избирателите не участват на изборите, защото не подкрепят кандидатите, а не защото са неграмотни и ги е страх от машинното гласуване", категоричен бе гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му политическите формации, които искат хартиената бюлетина да се върне, със сигурност имат нещо друго освен реалния избор.

"Доверието към политическите лидери от обикновените избиратели е на своя минимум. Голямата битка за съставяне на правителство е обвързана с местните избори, които предстоят следващата година. Голяма част от изборния резултат на ГЕРБ се дължи на местната власт. Последните избори показаха, че ГЕРБ тотално губи София", отбеляза Дикме.

Той смята, че президентът тупа топката - колкото се може повече да изкара служебният кабинет.

"Всеки от политиците иска да се наложи на политическата сцена и да си завземе своята територия. Президентът и сега не иска да има правителство, той знае, че не е възможно. Би било смешно мандатът да иде в последната политическа формация, която има само 12 народни представители от 240 и да състави кабинет", посочи гостът.

"Може да се направи кабинет на малцинството и тематични мнозинства, които сформират за определен период от време с ясна точна програма и другите политици да следят това, което ще извършват технократи, но да носят политическа отговорност", каза гостът.

Според него ДПС има опит, докато "Български възход" няма, затова ДПС има по-голям шанс да получи третия мандат.

"Това, което става в българския политически живот, не е добро за самата държава и за българската демокрация. Политиците търсят мръсното бельо на другата политическа формация, вместо да търсят перспективата за развитие на държавата", коментира Дикме.

Гледайте целия разговор във видеото.