Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Паргов: Разочароващо е - обещаваха промяна, но не са узрели, а всичко се пише на гърба на БСП

Според общинския съветник трябва да има обединение в лявото пространство

25.11.2022 | 20:21 Редактор: Тодор Петров

Общинският съветник от БСП Калоян Паргов коментира в предаването "Денят ON AIR" думите на Георги Свиленски, които днес скандализираха парламента.

"Ще ви кажа защо БСП иска този закон – защото вие откраднахте изборите. Защото вашият съпредседател и бивш министър-председател каза: "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете". Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?"

Така се обърна Свиленски към депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс.

Паргов определи ситуацията като признание за углавно престъпление и настоя, че флашките не може да бъдат в партиен лидер, който е част от процеса на състезанието. 

"Това е нарушение на изборния процес. Очевидно този парламент няма да изпълни поне част от очакванията. Най-голямото разочарование са тези млади хора, които обещаваха промяна, но показаха, че не са узрели да променят тези процеси. В един момент може да се наложи да гласуваме със сламки, клечки, боб... Въпрос на доверие в системата е", заяви Паргов пред Bulgaria ON AIR

"Всичко това се пише на гърба на БСП, които крепяха правителството с цената на всичко. Червeните линии, които поставяхме, бяха пренебрегвани с лекота от нашите партньори. В политиката понякога трябва да имаш смелост и сърце в името на принципи и позиции, с които показваш характер", каза още гостът на Ганиела Ангелова.

Според него БСП е загубила характеристиката на социална партия, загубила е и облика на партията, която стои на твърди русофилски позиции.

Паргов отбеляза, че има разговори между хора с позиции за обединение в лявото пространство.

"Има редица леви партии, които са произлезли от БСП. Всяка партия извън БСП има дребничък потенциал, но заедно биха направили повече. Има нужда от идеен разговор какво трябва да излъчва лявото, за какво да се бори и кои целеви групи защитава. Голямо ляво обединение не може да мине без БСП. По-големият смисъл е какво трябва да излъчва лявото. То не може да бъде 24-25 депутата в 240-местен парламент", обясни общинският съветник. 

Социалистът е на мнение, че в целия свят са се разместили полюсите на лявото и дясното. 

"БСП винаги е стояла голяма и стабилна. В момента БСП не е нито голяма, нито стабилна. Г-жа Нинова бе голям катализатор да ускори заложени назад във времето процеси. Властта задълбочава проблеми в една организация, властта не е за всеки", категоричен бе Паргов. 

Той очаква следващият конгрес на БСП през февруари да бъде в предизборна обстановка  и да не произведе нито една новина.

Гледайте целия разговор във видеото.