Спешни законови промени срещу каналджийство, според Нинова живеем в в гангстерски филм

От БСП поискаха по-строги наказания за каналджиите

23.11.2022 | 13:57 Редактор: Вяра Димова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в пленарната зала, че вече има внесени законови промени, свързани с повишаване на наказанията за каналджийство. 

След последните крупни случаи на нелегални мигранти, от БСП поискаха да бъдат разгледани на първо четене в Правната комисия предложенията им за промяна в Наказателния кодекс относно тези престъпления.

Още на 8 ноември от левицата поискаха по-строги наказания за каналджиите - от 5 до 10 години лишаване от свобода, глоба от 10 до 50 хил. лв. и изземване на цялото имущество на каналджиите. 

Голяма част от парламентарните групи изразиха готовност да подкрепят още днес, на първо четене, тези предложения в Правната комисия. Според голяма част от народните представители, големите проблеми се крият в опазването на границите.

"В последните дни живеем като в гангстерски филм - гонки, стрелби. В момента цари пълно безвластие и безнаказаност", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Очевидно това става голям проблем и Народното събрание трябва да реагира. Начинът, по който може да реагира, е с изменение в законодателството. Това ще направи, ще го предложим в първа точка в дневния ред", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Увеличаването на наказанията като законодателна техника невинаги дава добри резултати. Трябва да се предприемат действия в посока борба с миграцията. Но не съм убеден дали това е правилният подход. Ако законопроектът бива придвижен, ние ще обсъдим и ще излезем с позиция", каза Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

"Да се четат в момента декларации как се иска увеличаване на наказанията за каналджиите, а после увеличаване на други наказания - няма да реши генералния проблем", заяви Костадин Костадинов от "Възраждане".

"

Гонят се мигранти около София, какво става на границата?", попита Атанас Атанасов от "Демократична България".

"С години говорим за мигрантския проблем, но не се намери министър и правителство, който да реши въпроса със състава на гранична полиция", заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)