Български полицаи падат жертви на мигранти: Къде е пробойната в МВР?

След поредния инцидент последваха оставки

22.11.2022 | 18:34 Редактор: Тодор Петров

Днешният инцидент с мигранти и тежко ранен полицай край София е третият подобен у нас за последната половин година. Този път последваха оставки. 

С призив депутатите в спешност да разгледат законодателни промени, главният секретар на МВР и заместникът му хвърлиха оставки.

"Крайно време е за законодателни решения, които да покажат защита на нашите полицаи, които са на пътя и спират с телата си с риск за живота и здравето мигрантите", призова гл. секретар на МВР Петър Тодоров. 

"Трябва да се работи много и то на всички нива. Тези оставки са поемане на отговорност, като морален жест", коментира бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

"Правилно са си подали оставките. Още преди седмица-две поисках оставката на този главен секретар. Представям си Младен Маринов да дойде да ми докладва, че дизелово бусче ще бъде преследвано 50 км и накрая ще бъде тежко контузен полицай", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Преди три месеца при подобен инцидент загинаха двамата български полицаи - Йордан Илиев и Атанас Градев, които се опитаха да спрат пълен с мигранти автобус в Бургас. Тогава служебният вътрешен министър Иван Демерджиев се закани: 

Така наречените каналджии обявиха война на българската държава, а българската държава ще отговори с цялата си мощ, така че да не се повтаря този инцидент. 

До тази сутрин, когато инцидентът се повтори. Повтори се и въпросът "защо".

"Служителите са обезпечени с необходимите средства. Не са имали лента за спиране. Но те не са препречвали пътя, били са на безопасно място, за да изчакат да се включат в преследването", каза директорът на СДВР ст. комисар Калоян Милтенов. 

Сержант Петър Бъчваров беше застрелян на българо-турската граница преди 2 седмици. Оказа се, че освен в оградата – дупка има и в координацията между службите. Тогава вътрешният министър отново се закани: При такава агресия, която ескалира, която стига до използване на огнестрелно оръжие – ние ще отговорим с необходимата сила. 

Отговор до момента не се вижда, както и конкретни резултати. Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов е необходима по-сериозна подготовка на всички нива в системата. 

"Резултати не могат да бъдат постигнати с вълшебна пръчка за секунди или минути. Трябва да се работи в един продължителен период от време, за да може да разчитаме на някакви по-добри резултати", смята той.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.