Вбесиха вътрешния министър Демерджиев: Задържаме шофьори, след ден-два пак са на пътя

От 2485 дела едва по 158 има ефективни присъди

23.11.2022 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Темата за поредния случай на пострадал полицай беше обсъдена на заседанието на правителството. Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че все повече лица от криминалния контингент на цяла Европа ще се занимават с каналджийство у нас. 

"Начинът, по който се подхожда, не съответства на обществената им опасност. От приключилите 2485 дела през 2021 и 2022 г. само по 158 има ефективни наказания. 142 са завършили със споразумения, други с условни присъди или глоби. Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два отново са на пътищата. Това не може да продължава", заяви Демерджиев. 

Той даде пример с присъдата на човека, наел автобуса, който блъсна и уби двама полицаи в Бургас.

"Не може условна присъда на човек, отговорен пряко за смъртта на двама полицаи. МВР не може да е само в тази борба, разчитам на помощ, не за мен, а за МВР", призова служебният вътрешен министър.

МВР ще внесе законопроекти, които предвиждат завишаване на глобите на джигитите на пътя, включително и конфискация на автомобили. Служебният вътрешен министър подчерта, че каналджиите ползват се по-бързи и луксозни автомобили. При последния случай, шофьорът на колата с полска регистрация, минал през тунел "Траянови врата" с 200 км/ч.

Демерджиев уточни, че е придвижил към президента подадената оставка на главния секретар на МВР. Той се назначава и освобождава от държавния глава. А дали ще приеме оставката на зам.-главния секретар, все още не е решил.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)