Купуваме още 8 изтребителя F-16, против сделката се обявиха от БСП и "Възраждане"

Те трябва да пристигнат у нас през 2025 година

25.11.2022 | 13:39 Редактор: Ваня Кузманова

България купува още осем самолета F-16 - това решиха депутатите днес. Интересното е, че цената на втората бройка F-16 е много близка до първата, а именно 1,3 млрд. долара. Против сделката за закупуване на вторите осем самолета F-16 отново се обявиха от БСП и "Възраждане". 

"Тази цена - 1,6 млрд. лв. е прогнозна, тя може да достигне до 3,5 млрд., дори да стигне до 100 млрд. Тези цени са прогнозни и населението ще страда, защото производителят може да промени дължимата сума, когато поиска. Това е празен чек", коментира Румен Гечев от БСП. 

От "Продължаваме промяната" определиха изказването като чиста спекулация.

"Не съществува необходимият капацитет за управление на проекта. Имаме сериозно забавяне около изпълнението на инфраструктурата, която е необходима около изпълнението", посочи депутатът Георги Георгиев. 

От БСП ясно завиха, че са за превъоръжаването на армията, но на цена, предлагана като на други държави. След сключения договор за самолетите през 2019 година според военния министър Димитър Стоянов е наложително да се подпише и втория договор.

"Няма да има достатъчно въоръжение въздух-земя, няма ракети", каза Стоянов. 

Със 152 гласа "за", 42 "против" и 7 "въздържали се" парламентът ратифицира договора за придобиване на осем нови самолета F-16. Те трябва да пристигнат у нас през 2025 година.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нова коалиция
преди 1 година
След хартиената коалиция, появи се нова, самолетна коалиция! Сигнализирай за неуместен коментар