Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бивш председател на ЦИК: Да може да се гласува и с машини, и с хартия

Нужна е цялостна промяна в Изборния кодекс, катеорична е Ивилина Алексиева-Робинсън

25.11.2022 | 16:25 Редактор: Калина Донкова

Основна конституционна ценност е всеки, който желае да гласува, да може да упражни правото си на вот. Това коментира в ефира на предаването "Директно" бившият председател на Централната избрателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева-Робинсън.

"Към днешна дата, от въвеждането на машиннто гласуване до днес, има групи от населението, които не могат да боравят с машините. Това е проблем и на ЦИК, и на политическите партии, и на обществените организации. Не е проведено и нито едно социологическо проучване по темата. Да има и десет човека, които не могат да гласуват машинно, и които желаят да гласуват с хартия, защото с хартия могат всички, трябва да им се осигури", каза тя.

Осигуряването на хибриден модел на гласуване, включващ както хартиени бюлетини, така и възможност за машинен вот, трябва да се осъществи при ясни и категорични гаранции, че няма да има манипулация на вота, категорична бе още Ивилина Алексиева-Робинсън пред Bulgaria ON AIR.

По думите на бившия председател на ЦИК възможността за скорошни предсрочни избори е реална, затова за Изборния кодекс трябва да се мисли през две писти - бърза и бавна.

"Бързата писта е създаването на повече гаранции за машинното гласуване и връщане на възможността за хартиено гласуване за онези хора, които не могат да гласуват машинно или пък имат съмнения в машинния вот. Това са стъпки, които могат да бъдат предприети сравнително лесно и сравнително бързо. Бавната писта е необходимостта от цялостна промяна в Изборния кодекс. Такива промени не могат да минат през обществено обсъждане и включване на заинтересовани страни, които да изкажат експертното си мнение", поясни тя. 

Вижте целия разговор във видеото.