Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България може да застраши европейската сигурност, ако влезе в Шенген?

Готова ли е страната ни реално - коментар на Милен Керемедчиев и Теодор Славев

23.11.2022 | 21:21 Редактор: Елеонора Танева

Шенген изглежда все по-далечен за България. Въпреки поредния доклад, който констатира, че технически страната ни отговаря на изискванията.

"11 години чуваме това. Технически похарчихме голяма сума за хеликоптери, гранични катери, камери, компютри. И след това, което ни го казват 11 години, ние продължаваме да гледаме сламката в очите на другите, а не гледаме гредата в нашите очи. Три проблема имаме - корупция, организирана престъпност, промяна в законодателството. Правим се, че не го чуваме. Пак сме обидени на някого, че продължава да поддържа тази позиция", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Бившият дипломат не отрече, че страната ни технически е готова за Шенген, но подчерта, че той е основан на доверие. И посочи проблема с мигрантската вълна - каквато не е имало в съвременната ни история.

"Цели автобуси идват, като туристи ги возят и ги хващат в центъра на големите градове. Наистина имаме технически средства, но ако зад тази камера стои граничен полицай, който може финансово да бъде стимулиран да бъде изключена, и по този начин подпомогне този трафик, това застрашава сигурността на цялото европейско семейство, не само на България. Защото тези мигранти не остават в страната ни", заяви Керемедчиев.

И прогнозира, че България и Румъния ще бъдат разделени от Хърватия. Същите са очакванията и на политолога Теодор Славев.

"От Румъния не могат да ни отделят, от Хърватия - по-скоро да. Австрийският канцлер го е казал днес. И в ЕС се развиват процеси. А ние стоим пасивно и не можем да използваме предимствата, които имаме", каза Славев. 

А като водещ проблем у нас посочи невъзможността на политиците да общуват с хората и да обясняват ползите по отношение на външната политика.

"По-тъжна е констатацията, че въпреки че сме член на ЕС, нашата дипломация изпада. Друг проблем е невъзможността да се обяснят тук европейските теми. Политически се заиграват с русофилството. Има гражданска подкрепа, но социологически проучвания показват, че спада подкрепата за Шенген. Няма начин като говорим тук да не се въвличаме във война, да не гледат на нас с други очи в Брюксел", коментира Славев.

Керемедчиев допълни, че не трябва цялата тежест на членството на България в Шенген да е на плещите на Вежди Рашидов.

"Ние продължаваме да не обясняваме активно нашата позиция. С цялото ми уважение към Рашидов, той не може да е опора на това България да защитава пътя си към Шенген. Трябва да има 2 тенденции - една много сериозна кампания за разясняване, да се водят делегации и да се показва готовността ни. От друга страна България да се държи по-достойно", призова бившият зам.-външен министър.

И изрази убеждението си, че българите не познават ползите от влизането в Шенген.

"Недоумявам как 3-4% са съгласни да висят на границата с Гърция по два часа. Това е комуникационният проблем - липсата на стабилно и предсказуемо правителство, което да обясни на нас ползите от Шенген и еврозоната", добави Керемедчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.