Рашидов: България да не бъде делена от Румъния и Хърватия при приемането в Шенген

Председателят на НС се срещна с Роберта Мецола

21.11.2022 | 20:09 Редактор: Петя Кръстева
Рашидов: България да не бъде делена от Румъния и Хърватия при приемането в Шенген

"България е изпълнила всичките си задължения и поставените пред нея изисквания за членство в Шенгенското пространство. Затова страната ни не заслужава повече да стои отстрани и е време да бъде приета в Шенген", заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на срещата си с председателя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола в Страсбург, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Вежди Рашидов призова страната ни да не бъде разделяна от Хърватия и Румъния в общия им път към Шенгенското пространство. 

По време на разговора председателят на Народното събрание припомни, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани отново беше върната в дневния ред на Европа. Той заяви, че България е направила нужното за започването на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС и подчерта, че е време и Република Северна Македония да изпълни своите задължения, свързани с общото ни европейско бъдеще.

В края на срещата Рашидов посочи, че България е била сред първите държави, осъдили руската агресия в Украйна. Той информира председателя на ЕП, че само преди седмица българският парламент е приел решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. Освен това, страната ни полага грижи за много бежанци от Украйна, потърсили помощ у нас.

Снимка: БГНЕС