Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Президентът на автомобилната федерация: Българинът не може да шофира

"Законът трябва да бъде безкомпромисен", категоричен бе Калоян Станчев

18.11.2022 | 21:11 Редактор: Петя Кръстева

Общо 561 души са загинали при катастрофи в България през изминалата година. До октомври тази година жертвите на пътя са 419 души.

"Не успяваме да се справим със ситуацията. Колкото и институции да се занимават с този въпрос, се назначават на определени позиции разни некомпетентни хора, които не могат да решат кардинално проблема", заяви президентът на Калоян Станчев от Българската автомобилната федерация (БФАС) в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му безнаказаността е един от факторите, поради които умират толкова хора по пътищата.

"В Румъния проблемът е решен кардинално - хващат шофьор без книжка, проверяват го и след 1 месец е за 3-4 години ефективно в затвора", коментира той. 

Станчев подчерта, че експертите в България са една шепа хора, на които никой не дава гласност.  

"Законът трябва да бъде безкомпромисен - без значение кои са майка ти и баща ти или какви възможности имаш", категоричен бе гостът. 

В студиото на Bulgaria ON AIR Станчев констатира, че българинът не може да шофира.

"Проблемите са и в обучението, и в състоянието на пътищата, и в автомобилния парк", поясни той.

Президентът на БФАС не пропусна да спомене и скандала, в който беше забъркана федерацията - бившият спортен министър Радостин Василев отне лиценза им. 

"Реши, че ще прекъсне дейността на федерацията, защото е близък приятел с наш бивш състезател. Реалността е, че той наруши закона с лека ръка. Министър Лечева провери нещата и ни върна лиценза", обобщи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.