Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Самандов, "Български възход": Въглищните централи ще затворят, трябва да намалим ел. енергия

"Трябва да намалим консумацията на електрическа енергия", каза депутатът

17.11.2022 | 20:32 Редактор: Искра Ангелова

Безсънна нощ за депутатите от парламентарната Правна комисия.

"Правната комисия заседаваше твърде дълго, накрая решение няма, изпокараха се, тъкмо нещата бяха тръгнали към една диалогичност. Политическите партии през цялото това време узряха и разбраха, че трябва да се разговаря. Лека-полека, когато страстите се поуталожат и разумът надделее - се стига до възможности за разговори", каза депутатът Георги Самандов от "Български възход" в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че там не са събрани, за да се харесват, а за да решават проблемите на хората.

"Следващите редовни избори са следващата есен, а следващите, насочени парламентарни, ще бъдат за момента след 4 години. Не трябва да се фокусираме пред т.нар. предсрочни парламентарни избори, по-скоро трябва да се фокусираме върху това, че политическите партии трябва да генерират нещо, което да е способно да решава проблемите на хората. Без работещ парламент е много трудно. Да се надяваме, че поведението, което се случи днес, е просто е една ескалация", допълни Самандов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Народният представител подчерта, че има проблеми с отоплението на хората в Карловско, но това е проблем на изпълнителната власт.

"Трябва да има парламент, който да кове закони, по които изпълнителната власт да води политики. Третият мандат трябва да се очаква от всяка една парламентарна група, защото ние сме там, за да оправдаем доверието на нашите избиратели. Нека да не пришпорваме ситуацията, нека да видим ГЕРБ какво ще направи с първия мандат, нека да видим колегите от "Продължаваме промяната" какво ще направят с втория. А всичко последващо е в ръцете на президента. Той има много опит с връчването на мандати", поясни депутатът от "Български възход".

Самандов отново подчерта, че от партията му са готови на преговори с всички.

"Въглищните централи ще ги затворим, защото това е изчерпаем ресурс. В момента никой не може без тях, дори Гърция, която взе пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва на експертно ниво да се изговори цялата ситуация. КСНС няма да реши проблемите на миньорите. Във всяка една политическа партия има такива експерти. Министерството на енергетиката има дългогодишни експерти, които са под тяхната шапка", добави депутатът.

И смята, че трябва да намалим консумацията на електрическа енергия, за да се справим с кризата: "Важно е да оценим ресурсите, които имаме и да започнем да ги използваме така, че да намалим цената на живота на хората, защото ние имаме ресурси."

Гледайте целия разговор във видеото.