Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Александър Николов: Гласуваният бюджет и компенсации за бизнеса поставят под риск целия регион

Според него България разполага с мощности, които създават ръст в брутния вътрешен продукт

17.11.2022 | 20:40 Редактор: Вяра Димова

Трябва ли президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради затварянето на въглищните централи?

"Коментарите на Делян Добрев са форматна предизборна агитация. Основният инструмент, с който обича да си служи ГЕРБ, е страхът на хората. А какво трябва да направи президентът Радев, ако трябва да дам предложение - необходимо е да получат официална информация за позицията на международните финансови институции относно поведението на енергийния министър", заяви бившият енергиен министър Александър Николов в ефира на "Денят ON AIR".

"Как звучи Световна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие предлагат на България неизгодни условия. Това са международните финансови институции, с които работи ЕК. Коя политическа сила, текущо представена в парламента, ще застане зад думите му? Освен вероятно "Възраждане", може би с нюанси и БСП, и "Български възход". Как е възможно да бави средства и това да не прави впечатление на никого?", попита Николов.

По думите му България е балансьор на целия регион и разполага с мощности, които създават и индустриален ръст в производството, и ръст в брутния вътрешен продукт.

"Докато определен политически кабинет извършва 24-часова работа, която завършва с говорене на откровени неистини, всички съседни наши държави инвестират и си трансформират сектора. Това означава, че губим конкурентно предимство", допълни бившият енергиен министър.

"Ще кажа неща, които никой не споменава - има много разговори за проекти за улавяне на въглероден диоксид. Някои от заводите в България са в много напреднала фаза. България, ако е балансьор и трябва да намалява въглеродните си емисии, означава, че водехме разговор, с който да се намали износът, ако е необходимо, чак след 2025 г.. А това няма да е необходимо", коментира Николов за Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че гласуваният бюджет и компенсации от 200 лева за бизнеса са нещото, което поставя под риск целия регион.

"Производствената цена на електроенергия от Маришкия басейн е много по-висока, но това не се споменава, защото при следващи избори означава, че трябва да се ходи отново при бизнеса", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.