Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Възраждане" иска отваряне на Плана за възстановяване, вижда унищожаване за българската енергетика

Показаха се много емоции по темата, ние отстъпихме крачка назад, заяви Искра Михаййлова

16.11.2022 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева

България трябва да модернизира ТЕЦ-овете си до 2026 г. или да ги затвори наполовина. Темата нажежи политическите страсти през последните дни.

"Няма да можем да се справим, абсурдно е това, което е записано в Плана. Затова в края на октомври от "Възраждане" внесохме предложение за отваряне на Плана и премахването на частта, която коментира намаляването на мощностите и закриването на въглищните централи. В Плана се посочва конкретната година, в която България трябва да закрие въглищните си мощности - нещо на което нашата държава няма да устои", коментира депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите ѝ реалните изчисления показват, че до 2026 г. реалното съкращаване на мощностите трябва да бъде много над посочените 40%.

"Изходната база е 2019 г., която е най-слабата в производството на въглища, има огромна разлика с 2022 г. Реално става въпрос за съкращаване с над 60%", посочи народният представител пред Bulgaria ON AIR.

От "Възраждане" не са против зелената политика, но смятат, че трябва добре да се обмисли всяка стъпка. Михайлова посочи записаното в Плана като "унищожително за българската държава".

Тя изрази съжалението си, че в Комисията по енергетика предложенията на партията ѝ не са срещнали реална подкрепа.

"Показаха се много емоции по темата. Днес направихме жест на добра воля да смекчим тона, изпратихме покани към всички парламентарно представени партии за дискусии в НС на текстовете на "Възраждане" - за отваряне на Плана, либерализиране на пазара за битовите потребители. Нямаме гаранция, че след 3 г. положението с енергетиката ще бъде по-добро", коментира Михайлова.

Тя подчерта и проблемите, които стоят пред хилядите работещи във въглищните централи. Както и варианта страната ни от износител на електроенергия да стигне до енергийна криза.

"Ние трябва да съкращаваме мощности, не можем да изнасяме ток, няма откъде да внесем. Когато ние не можем да покрием потребностите си - какво правим? АЕЦ-ът генерира базовите мощности, а пиковите са само от въглищата, по този начин регулираме и страните на Балканския полуостров", посочи Михайлова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
gecone
преди 1 година
Началото на края на България! Сигнализирай за неуместен коментар