Борисов: Честито на българския бизнес, от износител ще се превърнем във вносител на ток

"Това, което редовното правителство на Петков е договорило, ще има трайни последици", заяви лидерът на ГЕРБ

15.11.2022 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова
Борисов: Честито на българския бизнес, от износител ще се превърнем във вносител на ток

Над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система и това ще стане само след две години. Това са 40%, а зимно време 60%. От "Продължаваме промяната" не успяха да убедят комисията. А аз винаги съм бил за зелената сделка и това, че рано или късно въглищните централи ще излязат от употреба.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред депутатите от ПГ на партията след спора с бившия премиер Кирил Петков днес след обяд в Народното събрание.

"Рано или късно въглищните централи ще излязат от употреба. През това време са се случили много неща Ние сме инвестирали милиарди в сероочистки. На Балканите липсва петрол, газ и ток, и ние от износител - ще се превърнем във вносител. Честито на българския бизнес. Ние сме обградени от държави нечленки на ЕС, за които това не важи. И от износители, ще станем вносители на ток", допълни Борисов.

"Когато говорим за Плана за възстановяване, мачът е свирен. Днес стана безпощадно ясно. Това, което редовното правителство на Петков е договорило, ще има трайни последици. И може би всички си го заслужаваме за възторга, по който се подведохме по тази Харвардска група", заяви той, цитиран от БГНЕС.

"Мачът е свирен, това е приключено. Енергетиката на България през 2025 г. ще се превърне във вносител и ако си го представим днес, това е автоматичен режим на тока. Това са предложили Кирил Петков и Асен Василев. Ние, българите, си получихме това, което си търсихме. При най-добрата сметка, при 2019 г., както е базовата, както пише в договора са над 2-3 хиляди мегавата. В най-добрият случай ще остане малката американска централа при тези сметки. Не можем да се сърдим на комисията, тя е водеща за зелената сделка. Една дума няма да чуете да кажа срещу комисията", каза още Бойко Борисов.

Според него "надали на президента Румен Радев ще му е приятно по време на служебното правителство да му закичат закриването на енергетиката".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR