Скандал в парламента: Депутатите от БСП и "Възраждане" почти се сбиха (ОБНОВЕНА)

Напрежението ескалира след декларация на "Възраждане" за съдбата на въглищните централи

16.11.2022 | 11:03 Редактор: Тодор Петров

Спор на тема затварят ли се въглищните централи с Плана за възстановяване и устойчивост се разрази в пленарната зала, но този път между "Възраждане" и БСП, след като вчера скандал възникна и между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Скандал между депутатите почти доведе до физически сблъсък в парламента. Причина за напрежението стана декларация на "Възраждане" за съдбата на въглищните централи.

Депутатите от БСП и от партията на Костадин Костадинов наскачаха около трибуната, което принуди председателя на НС Вежди Рашидов да даде извънредна почивка. След почивката депутатите направиха опит да възстановят скандала, но председателят на парламента Вежди Рашидов успя да въдвори ред и работата на народните представители по същество продължи.

Спорът тръгна от искане на "Възраждане", изразено от депутата Искра Михайлова, парламентът да вземе решение за запазване на централите от Маришкия басейн и гарантиране на работните места на миньорите.

В отговор Драгомир Стойнев от БСП припомни, по думите му, на "новоизлюпените партии", че такова решение вече е взето още на 31 януари 2020. Стойнев цитира решението оттогава, инициирано от БСП и подкрепено от ГЕРБ, в което е записано, че парламентът задължава правителството да не допуска и в дългосрочен план прекратяването на функционирането и ограничаването на капацитета на въглищните централи.

"За да преведа на колегите, които откриват топлата вода, българският парламент вече е взел това решение. И ГЕРБ го е подкрепил. Тези новоизлюпени партии манипулират хората", каза Стойнев по адрес на "Възраждане".

В отговор скочи Цончо Ганев на трибуната, наскачаха и депутатите от БСП, които го наобиколиха, последваха ги и народните избраници от "Възраждане", но до физически сблъсък не се стигна.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС