Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Васил Пандов: Инцидентът в Полша показва подготовката ни в системата на отбраната

Промените в Изборния кодекс няма да доведат до по-голямо доверие на избирателите в системата, смята депутатът от "Продължаваме промяната"

16.11.2022 | 20:57 Редактор: Вяра Димова

маше изслушване - закрито заседание на Комисията, на службите за сигурност, съответно на външно министерство, на което са обсъдили позициите на различните страни и чужди партньори на това, което се е случило. Това, което трябва да се кажем е, че инцидентът показва нашата подготовка и състояние на въоръжената сигурност в системата на отбраната".

С тези думи депутатът от "Продължаваме промяната" Васил Пандов коментира в студиото на "Денят ON AIR" инцидента с ракетата, убила двама души в Полша, след който целият свят се изправи на нокти под угрозата от Трета световна война.

Гостът заяви, че в България са изпуснати безценни години.

"В момента имаме социална обстановка, която не позволява или поне прави темата за инвестициите в отбраната трудна. Имаше много години, когато това не беше така - когато България имаше излишъци, когато имаше възможност. Трябва да припомня как ние отказахме разполагането на системи за противовъздушна отбрана", допълни Пандов.

"В Народното събрание има политически дебат, който понякога преминава за външните наблюдатели границите на допустимото, но това показва позицията на различните политически сили. Ако трябва да засегнем темата за Изборния кодекс, действително ние от "Продължаваме промяната" многократно попитахме защо най-спешната промяна беше инициирана в нарушение на правилника на дейността на Народното събрание с едно бързане за законодателна промяна, без да се вземат становища. Това продължава вече две седмици", заяви още Пандов пред Bulgaria ON AIR.

Според него ефектът от промените в Изборния кодекс ще бъде в няколко насоки.

"Не мисля, че ще доведе до по-голямо доверие на избирателите в избирателната система. Следващият ефект ще бъде връщане назад относно възможностите за контролиран вот, относно недействителните бюлетини и към  затрудняване на работата СИК", посочи гостът.

"Това, което се обсъжда и от депутатите на БСП е тяхното разбиране, че машинното гласуване по някакъв начин е намалило техните гласоподаватели. Статистиката от последните избори показва, че хартиеното гласуване не привлича повече гласоподаватели", коментира още Пандов.

Гледайте целия разговор във видеото.