Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Посланикът на Полша: Няма да променим отношението си към Украйна, не очаквайте танкове по улиците

Руските атаки са терористични - не атакуват военни, а стратегически обекти, важни не за армията, а за хората, коментира Н.Пр. д-р Мачей Шимански

16.11.2022 | 18:23 Редактор: Елеонора Танева

Последната информация за ракетата в Полша, която уби двама души показва, че тя е украинска и е имала за цел да предотврати удар на друга - руска ракета.

Полша няма да промени отношението си към войната и Украйна, заяви в студиото на "Директно" посланикът на Полша в България Н.Пр. д-р Мачей Шимански.

"Вижда се, че ситуацията не изисква промяна в нашите планове, няма да пренебрегваме такива ситуации. Готовността на полската армия е повишена. Понеже всичко показва, че това е злощастен случай, няма да се променят отношенията ни с Украйна и срещу войната. За такъв инцидент никой не може да е подготвен. Противовъздушната отбрана не защитава цялата територия и всяка къща в Полша. Когато падне една ракета, е трагедия, но това не означава, че армията не е подготвена за нещо по-сериозно", коментира посланикът пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че подобен риск съществува за всички съседни на Украйна страни. Дипломатът уточни, че поляците няма пряко да усетят повишената бойна готовност.

"За хората в Полша това няма да бъде нещо ужасяващо - танкове по улиците, това няма да се случи", категоричен беше Н.Пр. д-р Мачей Шимански.

И допълни, че вероятно Полша няма да поиска активиране на чл. 4 по договора с НАТО.

Дипломатът разкритикува действията на Русия като терористични: "Тези атаки са терористични - не атакуват военни, а стратегически обекти, важни не за армията, а за хората".

Н.Пр. д-р Мачей Шимански подчерта, че Полша ще продължи да подкрепя Украйна да защитава своя суверенитет и територия. Очаква и нова голяма вълна от бежанци с настъпването на зимата.

Гледайте целия разговор във видеото.