Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Киселова: Разграждането на модела ГЕРБ не е физическото отстраняване на Борисов

НС може да реши дали да бъдат изпратени български военни в Украйна, подчерта конституционалистът

11.11.2022 | 20:56 Редактор: Вяра Димова

Ще се попълнят ли квотите в Конституционен съд и Висшия съдебен съвет? 

"Народното събрание, в този си състав, се концентрира да осъществява законодателната дейност през решения. Разбира се, това в теорията е въпрос на дискусия може ли решения, които по правила трябва да изпълняват норми, да ги създават. Нашето мнение е по-скоро, че не бива. На тази основа можем да кажем, че има основания за повдигане на спор пред Конституционния съд. За съжаление това решение е по-скоро политическо, но ако се вгледаме внимателно, ми се струва, че вълкът ще бъде сит и агнето цяло", заяви доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя допълни, че не вярва някой да посмее да сезира Конституционния съд.

"По-скоро правителството в този едномесечен срок ще се опита да предложи нещо семпло. Първото решение с много по-конкретна задача - да се съдейства за ремонт", допълни Киселова.

В студиото на Bulgaria ON AIR тя коментира, че българското общество е много разделено.

"Това допълнително внася разделение, защото на километри се водят военни действия, но на мен ми липсва едно - Народното събрание и българското правителство трябва да полагат усилия не просто войната да спре, защото идва Световно първенство по футбол, а защото трябва да се сяда на масата за преговори. Войните приключват с дипломатически преговори и Европейският съюз не успя, докато лидерът на съседна Турция беше много по-активен. Това трябваше да бъде усилие на българската държава", коментира доц. Киселова.

"Военна помощ означава всички аспекти на въоръжените сили - техника, логистика, обучение, ремонт. Ако се стигне до това - решението не е достатъчно, за да бъдат изпратени военнослужещи. Пребиваването на българска територия на чужди войски и респективно изпращането на български войски на чужда територия извън НАТО е отново с разрешение на Народното събрание", каза още 

"Ако погледнем състава на сега действащия парламент, всъщност голяма част от партиите по-скоро са да се положат усилия и в този смисъл президентът им дава възможност да направят "совалки" помежду им и да потърсят някаква форма на съгласие. Другата цел, която президентът е възможно да си поставя, е да се прехвърли Коледа и Нова година и да разпусне Народното събрание, за да може двата месеца да текат в следващата календарна година и да сме на избори в края на януари", добави доц. Наталия Киселова.

"Разграждането на модела ГЕРБ не е физическото отстраняване на Борисов, то е разграждане на разбирането как се ползва властта, а именно отвъд корупцията", заяви Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.