КС се произнесе: ВСС ще продължи работа въпреки изтеклия мандат

Конституционно недопустимо е да се преустанови дейността на Инспектората към ВСС поради изтичане на срока

27.09.2022 | 15:32 Редактор: Ирена Бакърджиева
КС се произнесе: ВСС ще продължи работа въпреки изтеклия мандат

Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело, образувано по искане на пленума на Върховния административен съд на Република България.

Приетият диспозитив на решението гласи:

"С изтичането на срока, за който са избрани главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет, изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори.

Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания. Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон".

Решението е прието със седем гласа "за" и три гласа "против". Съдиите Атанас Семов, Красимир Влахов, Янаки Стоилов, са подписали решението с особено мнение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК