Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Експерт: Думите на Зеленски са пропаганда, която да му носи военна помощ

Според него Русия променя подхода си във войната и си поставя по-решителни цели

21.10.2022 | 21:07 Редактор: Ирена Бакърджиева

Войната и балансовият акт на България, имаме ли категорична позиция?

"Това дали ще се гласува предоставяне на оръжие за Украйна от българската армия, не е въпросът, който трябва да тревожи в момента българското общество. Добре е, че НС има председател най-после, може би това беше необходимият акт, за да започне да работи. По-скоро няма да се стигне до гласуване на подобно предложение за решение", заяви експертът по сигурност Славчо Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него мястото на България не е в този конфликт, но има войнолюбци и това са хора, които не са помирисвали война или не са били войници.

"Президентът Зеленски говореше всеки ден, че до края на септември ще бъдат освободени всички окупирани територии", каза той и цитира Николай Хайтов: "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто - да го направиш. Това е част от пропагандната война и един осъзнат стремеж на президента Зеленски да говори неща, които биха му донесли продължаване на тази колосална финансова икономическа и военна помощ", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако Украйна не се ползваше с изключително мощната подкрепа на колективния Запад и на САЩ, тя едва ли би могла да издържи в такъв военен конфликт 2-3 дни.

"Те са наясно, че една политика на нов президент републиканец би променила отношението на САЩ към конфликта, особено след събитията около Кримския мост. Това е една изключително добре замислена и изпълнена терористична операция на много високо ниво, особено в частта оперативна маскировка на придвижването на взривните устройства и загубването на следите им в различни държави. Така се появи и онази история, за това, че България е участвала", уточни Славчо Велков.

Неговото мнение е, че това е част от информационно-психологическия подход.

"За да бъде взривен обектът в момент, когато над него има влак с цистерни с гориво, това означава, че има достатъчно информационно осигуряване къде се намира в този момент. Не изключваме възможността на използване на мощни сателитни връзки, сървъри. Украинските сървъри от доста време вече се намират в чужди ръце, там може всеки да им повлияе, както иска. Това е и кибервойна", категоричен е гостът.

Той смята, че взривяването на Кримския мост е променило някои параметри на средата за сигурност, включително визията за водене на военната операция от страна на Русия и способите за водене, които не са щадящи.

"Обявяването на мобилизация в Русия и особено с обявяването на военно положение в новоприсъединилите се области означава, че Русия променя подхода и си поставя по-решителни цели. Дори се промени физическото командване на операцията. Вероятно този конфликт тази зима няма да приключи", прогнозира Славчо Велков.

Според него заплахата за държавата ни е реална, а не  виртуална и всеки, който си дава сметка за това, което се случва, би трябвало да вземе такива решения, че да я предотвратява.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
24 februar
преди 1 година
Русия както и да го погледнеш, е най-неприятелската държава след Северна Корея.Чеченците обявиха раздялата с Русия и бяха изравнени със земята, при грузинците не е по-различно, на Русия е позволено защото има с какво. Донбас и Луганск обявиха отделяне от Украйна или не точно, просто се избиха. Защо Украйна да не защити земята си? Както всички простотии на Русия и тази война ще свърши, 5-10г няма значение. Украйна ще създаде нов свой свободен път, докато Русия ще си остане къръка на света. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
perekly
преди 1 година
Откъде ги намирате, тези "експерти"? Този , освен че не помни и не разбира , какво става в Украйна. *** ги спряха , преди западът и САЩ да предоставят нещо , освен думи. А внушението, че ако дадем оръжие сме ангажирани- това е идиотска простотия . Русия ни обяви за неприятелска държава и спря доставки по активен договор без да сме изпратили оръжие. само *** и *** комунисти продължават да вярват, че варягите са нещо повече от *** Сигнализирай за неуместен коментар