МВнР прати каски и бронежилетки на дипломатите ни в Киев, имат провизии за седмица

Засега не се предвижда евакуацията им

21.10.2022 | 13:13 Редактор: Елеонора Танева
МВнР прати каски и бронежилетки на дипломатите ни в Киев, имат провизии за седмица

Българските дипломати в посолството в Киев са били оборудвани с каски и бронежилетки, Министерството на външните работи им е подсигурило и провизии. С тях ще могат да издържат между 5 и 7 дни в сградата на мисията ни, ако това се наложи.

Това съобщи зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. Миналата седмица външният министър Николай Милков пък разказа, че при ударите на Русия срещу Киев се е наложило дипломатите ни да останат две нощи в сградата на посолството. Оттогава те излизали само по двойки навън. 

"Поддържаме непрекъсната връзка със състава на нашето дипломатическо представителство в Украйна. Знаете, че то възстанови работа на 12 септември. Всички служители на посолството са живи и здрави, и в добро състояние", каза Коджабашев.

Той обясни, че засега не се предвижда евакуацията на дипломатите ни оттам, но ситуацията се следи внимателно. Целият състав на мисията ни се състои от 6 човека.

"Служителите ни са подготвени с каски и бронежилетки. Подготвили сме и определена бройка противогази, които предполагаме, че ще заминат с втората група, която ще изпратим. Кога, как и при какви условия ще стане това, ще се разберем допълнително в зависимост от ситуацията", каза Коджабашев, цитиран от "24 часа".

Страната ни осъжда продължаващата военна агресия от страна на Русия в Украйна, включително и нанасяните в последните две седмици въздушни удари, причиняващи човешки жертви и нанасящи почти непоправими щети по критично важна инфраструктура, продължи той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК