Зеленски: Руските терористи заложиха експлозиви на ВЕЦ в Херсонска област

Това би било катастрофа в голям мащаб, изтъкна украинският президент

21.10.2022 | 07:31 Редактор: Тодор Петров
Зеленски: Руските терористи заложиха експлозиви на ВЕЦ в Херсонска област

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че е минирала язовира на Водноелектрическата централа в района на град Херсон, който е под контрола на силите на Москва. Във видеообръщение Зеленски посочи, че руски терористи са минирали агрегата и язовира на Каховската ВЕЦ.

"Ако язовирът бъде разрушен, Северно-Кримският канал просто ще изчезне, а това би било "катастрофа от голям мащаб", добави украинският лидер. 

Това би било "катастрофа в голям мащаб", изтъкна украинският президент, който малко по-рано вече предупреди за тази опасност във видеообръщение към лидерите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел.

Каховската ВЕЦ се намира на река Днепър, в район, който е под контрола на руската армия, но не далеч от фронтовата линия, отбелязва АФП. Представител на назначените от Русия власти в Херсонска област отхвърли твърденията на украинския президент, предаде ТАСС.

"Какъв е смисълът сега Русия да разрушава? Дори от формална гледна точка това са глупости. Това са абсолютни глупости. Първо трябва да се помисли кой има полза от това: само за Украйна е изгодно да унищожи язовира, водноелектрическата централа, за да наруши логистиката, да всее страх и паника, да прекрати възможността за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим", каза Владимир Леонтиев - ръководител на Новокаховския административен окръг.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК