Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

ДБ: Крайно време е България да даде оръжие на Украйна, никой няма да ни нападне

"За Кремъл е ясно, че България е проядена от руска агентура ", заяви Стефан Тафров

12.10.2022 | 20:50 Редактор: Искра Ангелова

"Демократична България" готви законопроект за изпращане на оръжие за Украйна.

"Очакваме подкрепа от всички партии, които виждат, че Украйна се бори срещу руския агресор, не само заради себе си, но и заради България и цяла Европа. Крайно време е България да помогне на Украйна и с оръжия. Ние внесохме такова предложение в 47-ото Народно събрание и сега ще го внесем отново. "Демократична България" е самостоятелна политическа сила", нищо не пречи на ГЕРБ да гласуват нашето предложение", каза Стефан Тафров от "Демократична България".

От партията също не са съгласни руският посланик у нас Елеонора Митрофанова да присъства на откриването на 48-ото Народно събрание.

"Демократична България" има позиция отдавна, че Митрофанова изобщо не трябва да е в България, камо ли да присъства в Народното събрание. Днес Рашидов каза, че ако тя не бъде поканена, това значи, че Русия ще нападне България, или нещо подобно. Извинявайте, това не е сериозно. Това показва колко не са наясно с евроатлантическите ценности. Ако Надежда Йорданова не беше дала гласност на този скандал, всичко щеше да мине и замине", допълни Тафров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него руският посланик се е отличила с арогантното си поведение.

"Нищо не задължава по протокол приемащата страна да кани акредитираните в страната посланици на всички събития. Това е по преценка на съответната институция. Тази преценка е на Народното събрание. Нищо не задължава народните представители да допуснат г-жа Митрофанова на откриването", подчерта той.

Попитан защо Русия е намесила България във взрива с камиона-бомба на Кримския мост, Тафров отговори: "Режимът на Путин твърди, че това не е война между Русия и Украйна, а между нея и НАТО. И така тя замеси натовска страна в тази история, за да покаже, че НАТО стои зад това нещо. За Кремъл е ясно, че България е проядена от руска агентура и всяко подобно споменаване на България - ще засили страховете на много хора. Това не е вярно. Тези страхове се създават съзнателно. България няма да бъде нападната от Русия, защото е член на НАТО."

И призна, че е изненадан от езика, който използва служебното правителство, за да коментира случая.

"Не беше поискана информация от Русия, защото тя непрекъснато си сменя версиите. Те използват руската терминология, като говорят за терористичен акт. Въпросният мост служи за транспорт на руски войски. Той е незаконен, защото е построен без съгласието на Украйна", посочи още Стефан Тафров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Велина
преди 1 година
Крайно време е от ДБ да спрат да се изказват по всеки един въпрос, все едно са големите разбирачи. Още за глада в Сомалия май не са се изказвали. Сигнализирай за неуместен коментар