България удря с визи Митрофанова и подчинените ѝ, "Възраждане" предупреди за намесване във войната

С решението се отменя частично споразумение между Русия и България

12.10.2022 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

България въвежда визи за руския посланик Елеонора Митрофанова и подчинените ѝ. Това стана ясно след решение на Министерския съвет.

С него се отменя частично споразумение между Русия и България. До този момент гражданите на двете страни, които са с валидни служебни или дипломатически паспорти, можеха да преминават свободно.

Това обаче допълнително нажежава напрежението по оста София - Москва, след като вчера беше повдигнат въпросът трябва ли руският посланик у нас - Елеонора Митрофанова, да присъства на откриването на 48-ото Народно събрание. Последва бурен спор между парламентарните групи.

А от ГЕРБ/СДС категорично заявиха, че няма да влязат в зала, ако Митрофанова присъства.

"Протоколът в този случай е категоричен не само в България, но и по целия свят - канят се абсолютно всички държави, без изключение. Ако се направи нещо подобно, това е много вражески знак и целта е една - да се провокира скъсване на отношенията и може би по-натам - да се намеси България във войната", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Въпреки обвиненията на Русия за българско участие във взривения Кримски мост, според Костадинов изваждането на руския посланик от листа с гости не е необходимо.

От политическият опонент на възраждане - "Демократична Българя", обаче са категорични - Русия е държава агресор и присъствието на Елеонора Митрофанова на официални събития е в разрез с позицията ни, осъждаща войната.

От администрацията на Народното събрание заявиха за Bulgaria ON AIR, че до този момент покани за откриването на 48-ия парламент не са изпращани до нито едно от официалните лица в списъка. Това ще се случи след обнародването на указа на президента за свикване на Народното събрание на 19 октомври.

От там поясниха, че по казуса относно присъствието на руски дипломати на официални събития има обща европейска позиция, която ще бъде тълкувана от Министерството на външните работи. Крайното решение ще се вземе от външното ведомство.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК