fallback

Кои са положителните и отрицателните страни на предложения закон "Антикорупция"?

"Не бива с оглед на политическата обстановка да се заиграваме с идеята за промяна в Конституцията", смята д-р Орлин Колев

20.09.2022 | 21:20 Автор: Теодора Патронова

Правосъдното министерство пусна за обсъждане закона "Антикорупция". Какви са предложенията? 

"Съхранени са определени принципни положения в новия проект за закон. Положително впечатление ми направи идеята за ротация на председателския пост. Това в много колективни органи е ключов момент за функционирането. Законопроектът има стойностни и качествени положителни страни, които заслужават адмирации. Но има и технически въпроси, които могат да бъдат доизяснени", коментира преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в "Денят ON AIR".

Той добави, че обществото иска функциониращ орган, но трябва да има и политическа воля. Според него идеите, заложени в законопроекта, са добри. Гостът обърна внимание, че са много препятствията, които трябва да се преодолеят, за да се стигне до обсъждане в парламента. 

"Въпросът за промените в Конституцията е изключително важен. Не бива с оглед на политическата обстановка да се заиграваме с идеята за промяна в Конституцията. Промяната в Конституцията следва да бъде желание на народа или на голяма част на народа", каза д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Посланието му към бъдещите народни представители е да осъзнаят функциите на Народното събрание и да разберат колко е важен българският парламент за държавата, за да не се стигне до конституционна криза. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback