Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерти подкрепиха промените на Зарков в антикорупционния закон

Новите текстове предвиждат реформи в КПКОНПИ

14.09.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Нови предложения за промени в антикорупционния закон представи служебният правосъден министър Крум Зарков. В текстовете е заложена промяна на кръга престъпления и броя разследвани лица.

Текстовете предвиждат и изменения по отношение на състава на КПКОНПИ.

С това предложение се адресира един предишен проблем при функционирането на органа, а именно политическото влияние върху избора и функционирането на тази комисия. Това каза в ефира на предаването "Директно" Андрей Янкулов от Антикорупционния.

По думите му изборът на комисарите до момента е ставал с мнозинство в парламента, а с тези предложения ще се търси по-голяма политическа независимост на органа.

"Във всички случаи идеята за включването на представители на двете върховни съдилища е новаторска", коментира бившият председател на КПКОНПИ Николай Николов.

Николов подкрепи и записаното в реформираните текстове, че председателят на комисията трябва да бъде с мандат от 1 година, на ротационен принцип.

Според Янкулов, създаването на един такъв разследващ орган няма как да реши всички проблеми, особено разследването на корупцията по високите етажи на властта.

"Този орган представлява едно разумно надграждане на предложенията, които чухме в 47-ото Народно събрание. При всички случаи предложението представлява един инструмент от този пъзел. Изключително важно е взаимодействието с прокуратурата", обясни от своя страна Николов.

Янкулов заяви, че без реформа на прокуратурата, няма как антикорупционната комисия да има резултати.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК