Крум Зарков: Властта трябва да се разследва от хора, свободни от политическо влияние

"Авторът съм на проекта на закон за борба с корупцията по високите етажи", заяви той

18.09.2022 | 17:20 Редактор: Ваня Кузманова
Крум Зарков: Властта трябва да се разследва от хора, свободни от политическо влияние

От това дали ще създадем ефективна агенция за борба с корупцията по високите етажи зависи дали ще получим 700 млн. евро от плана за устойчивост, казва в интервю за "24 часа" служебният министър на правосъдието Крум Зарков. 

Може да се каже, че съм авторът на проекта на закон за борба с корупцията по високите етажи на властта и поемам изцяло отговорността за него.

И още акценти в интервюто на правосъдния министър:

На въпроса защо има хора, които изглеждат недосегаеми, има два отговора - единият е в прокуратурата, другият е свързан с разследването.

Ще гарантираме независимостта на разследващите инспектори със забраната да получават указания от когото и да било, и да атакуват пред съда отказите на прокуратурата.

- Когато го представяхте, завършихте с въпроса, задаван от години: защо нямаме осъдени за корупция по високите етажи на властта? Мислите ли, че ако проектът бъде припознат и приет от парламента, след време няма да се питаме същото?

- Винаги съм вярвал, че поставянето на правилния въпрос е основната част от намирането на решението. В последните години непрекъснато избягвахме точния въпрос, а той е именно този, който поставихте. Поставят го европейските наблюдатели и българските граждани. Защо има хора, които изглеждат недосегаеми, защо няма присъди?

Има два отговора. Единият се намира в прокуратурата. Но важен аспект е в разследването. На него даваме отговор. Мисля, че ако се създаде независима от политическо влияние агенция, която да бъде обезпечена по всякакъв начин, така че свободно да извършва проверки и разследвания по непрекъснатите скандали с корупционен оттенък, които се случват, скоро няма да питаме защо няма осъдени.

- Предвиждате в комисията да работят инспектори по разследването и оперативни. Колко ще бъдат като брой и откъде ще дойдат. Знаем, че сегашната дирекция за борба с корупцията в КПКОНПИ има структура само в София и ползва агентите на ДАНС.

- Когато се създаде КПКОНПИ, една специализирана дирекция на ДАНС, наречена КА, се вля в комисията. Тя има секретен щат и броят на работещите не е публична информация. В новата комисия тези хора ще бъдат основата.

Те са натрупали немалка информация, която не може да бъде реализирана, защото нямат разследващи, а само оперативно-издирвателни функции. От друга страна, това, което променяме спрямо концепцията, която беше заложена от предишния парламент, е, че въвеждаме изискване за разследващите инспектори. Те да са хора със сериозно образование и опит - най-малко 10-годишен юридически стаж. Такива хора има в различни структури. Ще се обърнем към тях. Не става дума за голям брой. Ако се създаде достатъчно ясна перспектива, в това число свободата на действие, която ще им предложим, работата ще е привлекателна за професионалистите.

- Как ще се гарантира свободата им на действие?

- Първо със забраната да получават преки указания от когото и да било, включително и от комисарите. От друга, именно от факта, че ще имат разследващи правомощия и по тяхна преценка ще може да се постави под съмнение и решение на прокуратурата да не продължава даден казус.

Това е важен елемент от цялата концепция на закона. Той беше заложен и във варианта, предложен от предишните управляващи. Запазваме го.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
д-р Холмс
преди 1 година
Как да стане това, като липсва закон за ЛУСТРАЦИЯ бе Зарков. Нали и политическото ръководство и то на ниски нива в разследващите структури са партийно ангажирани. Сигнализирай за неуместен коментар