Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Тагарев: Убийство е за изтребителната авиация да вземем различни бойни самолети

Той е притеснен, че служебният министър преговаря с Швеция и Франция за друг тип самолети

20.09.2022 | 21:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Приземяваме ли окончателно МиГ-овете?

"Няма информация да сме спрели полетите с МиГ-29, но няма как с Русия да работим по поддръжката на МиГ-29. Загубихме възможности, които пропиляхме през годините - да работим с Украйна, тъй като там има целия необходим капацитет за поддръжка", заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него при всяко положение ние сме се отказали да търсим решение самостоятелно да удостоверяваме летателната годност след ремонтни или модернизационни дейности. Гостът допълни, че вниманието на Полша е насочено да осигури действията на украинската авиация и евентуално своите и за България, ако нещо остане.

"Имаше някакво изявление на служебния министър, че договарят два двигателя, но те не са нови, ще дойдат с ресурс в най-добрия случай от по 300 часа, което е нищо, за да се поддържа тази способност. Ние изпуснахме възможности да търсим някакво различно решение от това, към което бяхме тръгнали – 8 бойни самолета, последвани от още 8", обясни проф. Тагарев пред Bulgaria ON AIR.

Той е притеснен от това, че служебният министър преговаря с Швеция и Франция за друг тип бойни самолети, защото това, по думите му, ще убие изтребителната авиация. Според него няма как да се поддържат 8 самолета от един тип, още 8 от друг тип и още самолети от трети тип, така че това е много погрешна стратегия.

"Най-доброто решение щеше да бъде да потърсим моментално от същия тип, може би някаква друга версия самолети, които са използвани, така направи Румъния. Ние искаме само новичко. Едно е да поддържате самолет от един тип F-16, макар и в 2 различни модификации много от нещата са общи и разликите ще бъдат минимални. Съвсем друго е да изграждате цяла логистична верига с различни страни и то по 8 самолета. Това ще бъде кошмарно за десетилетия наред", категоричен е гостът.

Бившият военен министър коментира, че е изключително сложно един повреден танк от фронтовата линия на Харковска област да стигне до България, за да бъде ремонтиран и върнат обратно. Проф. Тагарев предположи, че българско оръжие стига до Украйна и уточни, че сме помогнали с 35 медицински комплекта за войната.

"На служебния кабинет въобще не е работа да прави такива дългосрочни планове. Редовното правителство имаше план за модернизация, но не видя бял свят. Един такъв план трябва да бъде внесен в парламента", каза той по темата за плана за модернизация на отбраната.

И добави, че продължаваме да се отнасяме несериозно към изграждане и поддържане на армията си.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 4
Observer
преди 1 година
Това, което чухме от п. Тагарев е просто плах опит да се измие лицето на цялата шайка ***, които гласуваха и дадоха милиарди за нещо, което още не е създадено. Да купиш самолет с доставка след доста години и то от САЩ е лудост. Живеем в Европа, а там отколе се произвеждат доста добри образци изстребители: СААБ Грипен, Юрофайтър Тайфун, Миражг 2000 и Рафал... Ние дето царвуланите отиваме на американска техника. Пълна лудост. Кого и колко ще чакаме за резервни части и техническо обслужване? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Пилот
преди 1 година
Като човек на когото трудовия стаж е преминал в ПВО и ВВС съм съгласен с професора.Никой не си задава какво е изстребител и как той трябва да изпълни задачите си.Въздушния бой се решава на Земята.Това са огромни изчислителни комплекси които решават задачите по Въздушния бой.Те струват не по малко от самите самолети.Без тях самолета е купчина желязо.Смесването на различни комплекси ще създаде такова объркване че може да се окаже фатално и да приземи самолетите.Веднъж летят едните самолети после д Сигнализирай за неуместен коментар