Ген. Ефтимов на среща на НАТО: Всички се нуждаем от ново въоръжение и техника

Съвместното им придобиване е начин за избягване на оскъпяването и за постигане на по-добри условия и цена, подчерта началникът на отбраната

18.09.2022 | 11:44 Редактор: Елеонора Танева
Ген. Ефтимов на среща на НАТО: Всички се нуждаем от ново въоръжение и техника

Всички се нуждаем от придобиване на ново въоръжение и техника. С коопериране за съвместно придобиване на способности, да избегнем нежелана конкуренция между нас. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в изказването си на годишната конференция на Военния комитет на НАТО в Талин, Естония.

Пред началниците на отбраната на страните-членки на Алианса той изтъкна необходимостта от съвместно придобиване на въоръжение и техника като начин за избягване на оскъпяването и за постигане на по-добри условия и цена за закупуване.

"Необходимо е да изградим механизъм за координация, съгласуване и не на последно място, поддържане на връзка с индустрията. Нашите отбранителни предприятия се нуждаят от дългосрочно прогнозиране, планиране и коопериране, за да могат да задоволят нарастващото търсене. Войната в Украйна показва нужди в критични области, които трябва да бъдат компенсирани в кратки срокове", отбеляза началникът на отбраната, цитиран от пресцентъра на МО.

Адмирал Ефтимов изтъкна също съществения принос на България към текущите мисии и операции, провеждани в региона на Западните Балкани като фактор за поддържане на обстановката по сигурността. Той отбеляза, че продължаващите ангажименти в съюзен формат са гаранция за повишаването на способностите на всички участващи български формирования.

"Това неминуемо оказва позитивно влияние на силите за национална отбрана и постигането на оперативна съвместимост със страните-членки“, подчерта той. Началникът на отбраната посочи активното ни участие с личен състав в щабовете и подразделенията в операциите, осигуряващи безопасна и сигурна среда в Косово и Босна и Херцеговина.

В рамките на конференцията адмирал Емил Ефтимов проведе и двустранна среща със своя италиански колега адмирал Джузепе Драгоне. Той изказа благодарност за водещата роля, поета от Италия като рамкова държава на бойната група на наша територия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
бедният народ
преди 1 година
А ние се нуждаем от нормални доходи, отопление и храна! Стига сте хвърляли с лека ръка милиарди обществени средства за да угодите на чуждите си господари! Къде са предплатените американски самолети? Къде са неустойките? Кой прибра комисионните? Сигнализирай за неуместен коментар