Италиански военни и техника идват в България за подсилване на отбраната на НАТО

До средата на август у нас ще дойдат 750 военнослужещи от въоръжените сили на Италианската република с 50 единици военна техника

05.08.2022 | 17:17 Редактор: Елеонора Танева
Италиански военни и техника идват в България за подсилване на отбраната на НАТО

Военнослужещи и военна техника от състава на въоръжените сили на Италианската република ще се предислоцират в България. Те са част от сформиращата се бойна група с рамкова държава Италия на територията на нашата страна, съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май 2022 г. за принос в усилването на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните-членки. Шест автомобилни колони с личен състав, военна техника и материални ресурси ще се придвижват по републиканската пътна инфраструктура от Гърция към учебен полигон „Ново село“, ескортирани от екипи на служба "Военна полиция".

Предвижда се до средата на август до 750 военнослужещи от въоръжените сили на Италианската република с 50 единици военна техника да се предислоцират в България.

В състава на бойната група ще бъдат включени също една рота до 140 военнослужещи от българските Сухопътни войски и до 15 офицери в щаба на групата, както и до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Албания. Към състава на бойната група, сформирана в нашата страна, се очаква да се присъединят формирования от въоръжените сили и на други страни-членки на Алианса.

Многонационалното формирование ще допълни националните способности за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на страната ни. Изграждането на боеспособна бойна група на българска територия е израз на решимостта на страната ни и на съюзниците да споделим отговорността за гарантиране на сигурността на страните-членки, като допринесем за усилване на възпиращия отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК