Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: В последните години Горбачов се опита да спечели милостта на Путин

"Горбачов в Русия е символ на разрухата на СССР", заяви д-р Светослав Живков

02.09.2022 | 20:52 Редактор: Искра Ангелова

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на последния съветски лидер Михаил Горбачов.

"2017 години все още тези характеристики на путиновото определение не бяха толкова ясно изразени по посока авторитаризъм и по посока връщане към руски империализъм. Има известни обективни фактори, които показват защо Путин реагира по този начин. Нека не забравяме, че една от част от идеологическия фон на "путинизма" са критиките към Горбачов, като едва ли не човекът, съсипал съветската империя", каза историкът д-р Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в последните години Горбачов се е опитал да спечели милостта на Путин.

"За добро или за лошо - Горбачов в Русия е символ на разрухата на СССР. Горбачов е недолюбван най-вече в авторитаристките среди в Русия, които в момента доминират. Тези среди, които експлоатират идеята за възстановяване на Съветската империя от времето преди Горбачов, друг е въпросът доколко това е възможно. Управлението на Горбачов в чисто икономически план беше свързано с лишения, бедни години, които продължиха и през 90-те години", добави д-р Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че все пак единственият лидер на СССР се е опитал да го съхрани.

"В някаква степен се опита да запази Източния блок, внасяйки по-нормални отношения. Този опит претърпя кардинален провал и ефектът от това нещо беше рухването на Съветския съвет като империя и рухването на повечето комунистически диктатури. Българското общество е на плюс от това нещо", подчерта историкът.

Той припомни, че комунистическият режим е бил време на репресии и тотална цензура.

"Преходът е голяма тема, с повечето колеги сме на мнение, че той приключи. Дали приключи през 2007 година с влизането ни в ЕС или 97-а, когато българското общество спря да се лута и тръгна в посока с темпове, които не са достатъчно бързи. Но от друга гледна точка - той продължава, защото ние не сме се разделили с митовете", поясни д-р Светослав Живков.

Според него делението между Изток и Запад го има от много отдавна и ще продължи да го има.

"Тези партии, които експлоатират русофилството, най-вероятно ще бъдат извън първите две в класирането. В предизборната кампания партиите ще се обстрелват взаимно. Ще видим дали "червените линии" ще продължат да се поставят толкова ярко, защото ако се следва поведението от предния парламент - рискът да нямаме редовно правителство е много висок. Нито една от основните партии в България няма интерес управлението да се задържа по този начин", допълни историкът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК