Отиде си Бащата на перестройката - по-обичан в Западна Европа, отколкото в родината си

Политици от цял свят отдават почит и си спомнят за заслугите му

31.08.2022 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

След тежко боледуване на 91 години почина последният съветски лидер - Михаил Горбачов - човекът, който преобърна историята и проправи пътя към свободна Европа. Политици от цял свят отдават почит и си спомнят за заслугите му. В бившия Съветски съюз личността му остава обект на много противоречия.

Горбачов се превърна се в емблематична фигура на 20 век. Той поема властта през 1985 година, когато е на 54-годишна възраст, отваряйки нова ера в управлението на бившия Съветския съюз. През 1990 година Горбачов е избран за пръв президент на Съветския съюз.

По време на управлението си той го отваря към света и въвежда редица реформи, влезли в историята като "перестройка". Той е човекът, който преобръща историята. По време на неговото управление се стига до разпад на Съветския съюз, слага край на Варшавския договор, оттегля контрола на Москва върху Източна Европа, извежда съветските войски от Афганистан, освобождава пресата от държавен контрол, отваря пътя от планова към пазарна икономика.

"Разбира се, че допуснахме грешки, чакахме твърде дълго да реформираме комунистическата партия, да реформираме и Съветския съюз", заявява той в едно от интервютата си.

Горбачов остана по-популярен и обичан в Западна Европа, отколкото в родината си, където не беше харесван от много хора, чийто живот промени. Много руснаци обаче никога не простиха на бившия си лидер за сътресенията, последвали разпадането на СССР.

В историята политиката му бележи огромна крачка, която връща свободата на половин континент. Редица световни лидери отдадоха почит към Горбачов.

"Той беше надежден и уважаван лидер, изиграл решаваща роля за прекратяването на Студената война и падането на "Желязната завеса". Проправи пътя към свободна Европа", написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Единствен по рода си държавник, променил хода на историята", коментира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Във времената на агресията на Путин в Украйна - неуморният стремеж на Горбачов за отваряне на съветското общество е пример за всички нас", заяви премиерът на Великобритания в оставка Борис Джонсън.

Горбачов е носител на Нобелова награда за мир за 1990 година. През 2020 година, по случай 90-годишнината си, той отбеляза, че смята перестройката за главното дело на живота си. В последните години настояваше и за мирни преговори с Украйна. Според експерти обаче, посланието му "никога повече война" - остана забравено. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
ЯнЛевски
преди 1 година
Велик човек Спаси милиони хора от геноцид исмърт Сигнализирай за неуместен коментар