"Единствен по рода си", "защитник на мира": Световни лидери се простиха с Горбачов

"Трябва да се учим от неговото наследство", смята политическият анализатор Майкъл Макфол

31.08.2022 | 08:13 Редактор: Петя Кръстева

Политици от цял свят отбелязаха заслугите на починалия съветски лидер Михаил Горбачов.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го определени като "надежден и уважаван лидер", изиграл "решаваща роля за прекратяването на Студената война и падането на Желязната завеса".

"Той проправи пътя към свободна Европа. Това е наследство, което няма да забравим. Почивай в мир (R.I.P), Михаил Горбачов", написа тя в Twitter, съобщи Франс прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече бившия съветски лидер "единствен по рода си държавник, променил хода на историята".

"Той направи повече от всеки друг за мирния край на Студената война. Светът загуби велик световен лидер, отдаден на мултилатерализма и неуморен защитник на мира", посочи още Гутериш в изявление.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Горбачов, като му благодари за "ангажимента му към мира в Европа". В Twitter той написа, че съветският лидер е бил "човек на мира, чийто избор е отворил за руснаците пътя на свободата".

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Горбачов "човек със забележителна визия" и "рядък лидер", който е имал "въображението да види, че e възможно да съществува едно различно бъдеще и е имал смелостта да рискува цялата си кариера, за да го постигне", пише БТА.

Горбачов "промени хода на историята в по-положителна посока" , написа в Twitter и Майкъл Макфол, политически анализатор и бивш посланик на САЩ в Москва.

"Горбачов беше идеалист, който вярваше в силата на идеите и хората. Трябва да се учим от неговото наследство", категоричен бе той.

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК