Руски медии: Горбачов е по-мащабен от обикновен управник реформатор

"Той е цар - революционер, появил се сякаш отникъде", пише наблюдател на "Комсомолская правда"

31.08.2022 | 09:09 Редактор: Ваня Кузманова
Руски медии: Горбачов е по-мащабен от обикновен управник реформатор

Медиите в Русия публикуват некролози, биографични материали и коментари за дейността на първия и последен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, починал снощи на 91-годишна възраст. Заемал от 1985 г. поста генерален секретар на КПСС, той още тогава предприе мащабен опит да реформира съветската политическа система, икономическия модел и социалната сфера, влязъл в историята и в езиците на много народи като перестройка, отбелязва "Росийская газета".

Московският официоз помества и статии на Горбачов, които е отпечатвал през последните години. Ето няколко цитата, изнесени в заглавия: 

"Не бива да се свеждат резултатите от перестройката до разпадането на Съюза"; "Време е Западът да се откаже от опитите да изолира Русия"; "Отношенията между Руската федерация и САЩ са в остра криза. Трябва да се направи първата крачка!"; "Налага се впечатлението, че светът се готви за война".

По време на управлението му, "докато либералната част от обществото се радваше на демократизацията, гласността, отмяната на цензурата и приятелството със Запада, икономиката на страната вървеше към упадък, а политическите свободи, получени от републиките (в СССР), доведоха до междуетнически конфликти, междукланова борба за власт и кървави въоръжени сблъсъци", пише  "Известия".

Грешките на Перестройката предизвикаха крах на политическия курс на Горбачов. Но той се обърна към обществото, изпитало душевен порив към промени, и това остана неповторимо. Не бе повторено. Неговите приемници деловито превърнаха този порив във власт и собственост за себе си; доста бързо си направиха извода, че е по-добре да управляват това същото общество в ръчен режим, констатира във "Взгляд" политологът Фьодор Лукянов, цитиран от БТА. 

Михаил Сергеевич изигра специална роля в съдбата на човечеството. Горбачов е по-мащабен от някой обикновен управник реформатор. Той е цар - революционер, появил се сякаш отникъде. Помните ли? Той се появи в онзи момент, когато изглеждаше, че безизходната, гадна, задушна стабилност вече е непобедима. Ако не беше той, светът днес щеше да бъде друг, пише наблюдател на "Комсомолская правда".

Напуснал Кремъл 30 години преди смъртта си, Михаил Горбачов бе обект на множество похвали, но и на хули. Хвален бе главно за външната си политика - тя отдалечи донякъде страната от ръба на пропастта, на който двете тогавашни суперсили балансираха, и разруши политическата зависимост на Централна и Източна Европа от СССР, включително чрез обединението на Германия. Но той бе и хулен заради същата тази външна политика - обвиняваха го, че е склонил да бъде изгубена съветската сфера на влияние, едва ли не е създал предпоставки за разширяването на НАТО на изток, посочва "Комерсант".

Вестникът напомня как Горбачов отговаряше на тези обвинения - в смисъл, че създадените от Съветския съюз в Източна Европа структури, сред които Варшавският договор, бяха запазени практически до края на управлението му, "затова разширяването на НАТО просто бе извън контекста и стана възможно едва след разпадането на СССР, което той се опитваше да не допусне".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК