България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Путин направи така, че името на Горбачов да се забрави, иска да контролира изцяло Украйна

"В краткосрочен план целите на Русия са да изолира Украйна от Черно море", заяви проф. Румен Кънчев

31.08.2022 | 08:46 Редактор: Ваня Кузманова

Какъв лидер беше Михаил Горбачов, който почина на 91-годишна възраст след продължително боледуване

"Горбачов беше един от най-влиятелните световни лидери и неговата дейност ще се помни винаги, независимо от противоречивите оценки, които има в Русия за него. Благодарение на него започна реформирането на Източния блок, на Съветския съюз и се откри път към демокрацията, към следването на западния либерален модел. За времето си, когато той правеше реформите, можем да кажем, че Съветският съюз беше в доста тежка ситуация, защото технологично изоставаше от Запада. Русия по това време е използвала от 45-50% от брутния си годишен национален продукт за военни цели, за да може да поддържа стратегическия баланс със САЩ", заяви експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев в студиото на "България сутрин"

По думите му това, което Горбачов е завещал на лидерите след себе си, е реформиране на съветското общество в тясна връзка със западните демокрации. 

"Когато стана дума за разпада на Съветския съюз, той каза, че в разпадането на съветската система не е виновен Западът, а са "виновни" съветските хора и лидерите в неговото обкръжение", допълни гостът. 

"Политиката, която води днес Путин, се различава от тази на Горбачов. Той искаше да превърне Русия в модерна западна държава и възприеха западния модел на демокрация. Путин има радикално различна позиция. Това, което прави той от 10 години насам, е връщането на Русия към нейното имперско минало. Путин смята, че най-тежкият проблем в историята на Русия, са реформите на Ленин и октомврийската революция. Той прави ревизия, но не на това, което е било по времето или след Студената война, а ревизия на цялостната история на Русия", коментира проф. Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че Горбачов е имал сериозни отношения с лидерите след него и допълни, че Путин е направил така, че името на Горбачов да се забрави

"Той смята, че Горбачов е част от наследството на Ленин. Путин иска да покаже себе си не като част от наследството на Ленин, а от Имперска Русия. Неговият идол е Петър Велики. Горбачов е много по-високо като лидер и като влиятелна личност в света от Владимир Путин. Неговите реформи са много дълбоки", изтъкна проф. Кънчев.  

"Една от грешките на Горбачов е разширяването на НАТО. Когато изтегляше войските от Централна Европа и когато изтегляше влиянието на Русия от Източна Европа, Горбачов трябваше да подпише договори и да поиска гаранции от западните лидери", смята професорът. 

Войната в Украйна

"Украйна започна по-умело да действа срещу Русия. Започна едно буксуване от страна на Русия, има вътрешни проблеми в командването. Започна срив в техниката, която се използва. В краткосрочен план целите на Русия са да изолира Украйна от Черно море. Контролът върху бреговата ивица на Черно море означава за Русия много висока възможност за пълен стратегически контрол върху Черно море. Това може да стане чрез завладяването на Одеса. Това обаче няма да е толкова лесно, защото целта на Украйна е да продължат тази война, докато Русия се изтегли в границите си", каза събеседникът. 

Проф. Кънчев заяви, че към момента руската икономика преодолява санкциите

"Индустриалните отрасли ще бъдат засегнати едва в края на 2023 година и началото на 2024 година. Не можем към момента да отчетем сериозна съпротива към това, което Путин прави в Украйна. Войната ще продължи, докато една от страните изпълни целите си. Путин не иска преговори, той иска да контролира изцяло Украйна. Вероятно дълго време още ще сме свидетели на този конфликт", заключи проф. Кънчев. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК