Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов: Коалицията беше с болезнена омраза към ГЕРБ, първи ще сме на изборите

"Инфлацията не е привнесена, тя е наша", заяви лидерът на СДС

17.08.2022 | 20:40 Редактор: Искра Ангелова

Следизборни коалиции - мисия невъзможна ли е да се състави стабилно мнозинство?

"Убеден съм, че ще сме първа политическа сила. В много добра кондиция сме, но работим и много активно на терен - между нашите избиратели, за да може да получим не само първи резултат, но и разликата между първия и втория да бъде по-голяма. Ако говорим за възможните коалиции - винаги една коалиция, която е създадена от 2-3 формации, е по-добра от тази, която е от 4-5, тъй като интересите са по-големи", каза лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Той категорично заяви, че те категорично не могат да управляват с БСП заради тяхната идеология и програма.

"Неслучайно казах, когато управляваше тази четворна коалиция, че най-много ме притесняват социалистите, защото при тях принципът при тях е: "Развързваме кесията, раздаваме на всички, а какъв е ефектът - ще видим после". Въпросът е, когато раздаваш едни пари, те достатъчни ли са и как си ги изкарал. Не можем да казваме кой да бъде лидер на една партия, след като сме член на тази партия", допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него това не е условие, което може да се постави предварително.

"Омразата не е причина за събиране, видяхме какво стана в този парламент. Правителството беше формирано от формации, които бяха с болезнена омраза към ГЕРБ. Ежедневно излизат неща за тях. Разбира се, тя трябва трябва да бъдат потвърдени, но има много въпроси, които нямат отговор. Защо купуваме руски газ с надценка и защо отказахме да изпълняваме договора до края на годината?", попита лидерът на СДС.

По думите му това се плаща от българските граждани и българския бизнес.

Попитан какво мисли за рокада в "Булгаргаз", той отговори: "Служебното правителство има всички правомощия като едно редовно, с изключение на законодателна инициатива. Отговорността за управлението на държавата в момента е в ръцете на това правителство. То подбира хора, с които смята, че би могло да се справи с кризите. Хубаво е да има правителство, което да стабилизира държавата. Администрацията е стресирана", добави Румен Христов.

Но не се зае да коментира експертните качества на Деница Златева.

"Ние трябва да намерим алтернатива на "Газпром", но когато я нямаш и когато имаш възможност да си изпълниш договора - сигурно не е толкова лошо да го изпълниш. И положението е много тежко. Инфлацията надхвърли 17%. Това е най-високата инфлация след 98-а година. Тя не е привнесена, тя е наша, родна", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК